Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre i fullmäktige

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige minsas med fyra ledamöter, från 37 till 33.
En besparing som kommer att påverka demokratin tycker tre partier.

Alla partier är överens om att kommunens sparbeting även ska uppfyllas i de politiska leden. Men gällande förslaget att minska antalet fullmäktigeledamöter rådde delade meningar när frågan skulle upp till beslut.

Sämre representation

Inte minst skulle det påverka demokratin, menade Staffan Korsgren (FP):

– Det är lätt för de större partierna att minska, men för oss mindre innebär det en sämre representation ute i samhället.

Att minska fullmäktige med fyra ledamöter innebär inte någon större besparing, menade Korsgren som istället föreslog att ta bort en halv kommunalrådstjänst.

– Det här är inte en ekonomisk utan en ideologisk fråga från majoritetens sida, sade han.

Kommunalråd får kosta

Även Katarina Raneborn (V) yrkade avslag och hänförde till demokratin:

– Det här blir kännbart för de mindre partierna. Vi har tidigare sagt att vi ska spara på antalet kommunalråd, men då fick vi svaret att demokrati måste få kosta.

Miljöpartiets Ingrid Fries-Hansson följde samma linje.

– Kommunfullmäktige är den enda instans som medborgarna väljer vid allmänt val. Det är en liten summa man tjänar på att minska KF. Vi vill diskutera vidare kring hur vi ska lösa detta, sade hon.

Skriftlig reservation

Per Eriksson (S) motiverade förslaget med att det är M och S som kommer att missa mandat om man ser till siffrorna från förra valet. Men den motivationen fick inget gehör hos partierna som yrkat avslag, och Erling Johansson (KD) tyckte att kommunen kan kosta på sig att ha den storlek som finns i dag.

Efter votering stod det dock klart att majoritetens förslag hade klar övervikt. Detta gjorde att KD, V och FP lämnade in en skriftlig reservation. Beslutet förs in i arbetsordningen från och med den 1 november i år.