Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre kvinnor blir företagare

Mellan 2013 och 2014 minskade entreprenörskapet kraftigt bland kvinnor i Sverige. Attityder, politiska regler eller könsfråga: olika försök till förklaringar diskuterades vid seminarium.

Entreprenörskapsforum och Business Region Örebro arrangerade under tisdagen ett frukostseminarium på temat ”Är entreprenörskap en genusfråga?”.

Från 2006 och fram till 2013 var det en positiv utveckling vad gäller andelen kvinnor som antingen funderar i banorna på att bli entreprenör eller som äger och leder ett nytt företag. Det gick under den perioden från drygt två procent av befolkningen till över sex procent. Men på bara ett år, från 2013 till 2014, sjönk det till under fyra procent. Det framgår av 2015 års nationella entreprenörsrapport som utgår från Global Entrepreneurship Monitor, GEM.

– En tolkning från mig är att diskussionerna om att ändra reglerna runt RUT innebar en ökad osäkerhet bland kvinnor, sa Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum och en av talarna.

Vid seminariet framhöll landshövding Maria Larsson vikten av att tillåta företagande inom branscher där kvinnor är verksamma, och syftade då på RUT och LOV. Larsson talade också varmt om behovet av att ge ny-anlända personer ingång på arbetsmarknaden.

Att tidigt få in kunskap om entreprenörskap i skolan och visa på förebilder, menade Pialill Ring, Nyföretagarcentrum i Karlskoga och Degerfors, är viktigt. När det gäller risktagande kunde Johan Davidsson, kontorschef Swedbank, bekräfta att män tar större risker och vill låna mer pengar direkt, medan kvinnor är mer genomtänkta och insiktsfulla.

– Grundproblemet för oss är att för få kvinnor kommer till oss och vill starta företag, sa Davidsson, som framhöll att i framgångsrika företag finns ofta kvinnor och män i samarbete.