Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre sommarjobb hos kommunen

2100 platser blir 1800. I år erbjuder kommunen 300 praktikplatser färre än förra året. Helt nödvändigt, menar Bo Andersson.– Vi måste kunna upprätthålla kvalitet på de platser vi har, säger han.

Kommunledningen har budgeterat för 1 500-1 800 praktikplatser i år. Bo Andersson är enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen. Han menar att det kommer erbjudas 1 800 platser.

Det är alltså en minskning från tidigare år. De två senaste åren har feriepraktikplatserna varit ungefär 2100 stycken.

Nu drar man ner på platserna för att kunna garantera kvalitet på de platser som erbjuds.

– En del praktikplatser har haft för stora hjärtan och tagit emot fler praktikanter än vad man har jobb. I slutändan blir det slöseri med skattepengar, säger Bo Andersson.

Kommunen räknar med att få in ungefär 3 000 ansökningar. Alltså kommer ungefär 1 200 feriepraktiksökande bli utan platser. Men viss platsgaranti finns.

– Man är garanterad att få feriepraktik en gång under de år man kan söka. Så om du inte fått praktik tidigare och i år är din sista chans att få sommarjobb, då är du garanterad en plats, säger Andersson.

Det är också en ekonomisk fråga menar Anders Hagström (KD), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

– Det finns krav om effektivisering som man måste väga in, säger han.

Kommunen räknar med att varje praktikant kostar 10 000kr. 300 platser färre blir alltså tre miljoner mindre i utgifter.

Kommunen vill egentligen

inte att alla sökande ska få feriepraktik. Feriepraktiken är till för de som verkligen behöver den. Man uppmuntrar annars att de som kan ska försöka skaffa sommarjobb på annat håll. Och årets sommarjobbsmarknad är stark. Det menar Louice Jakobsson, ungdomssektionen på Arbetsförmedlingen.

– Sommarjobbsplatser började annonseras ut redan i december. Det är ovanligt. Konkurrensen om sommarvikarier är verkligen tuff, säger hon.Utan släkt, vänner eller grannar med jobb att erbjuda kan det vara svårt för 15-åringar att själva få tag på sommarjobb. På Arbetsförmedlingens platsbank är sommarjobben ofta riktade mot en något äldre åldersgrupp.

– Men tidnings- och reklamutdelning är perfekt. Och det behövs ju hela året, säger Louice Jakobsson.

Feriepraktikens kanske viktigaste

roll är att ge en första referens till de unga arbetstagarna. Någonting som i framtiden spelar stor roll.

– Vi kan se att det är jätteviktigt att man har fått en referens tidigt. Man kommer betydligt enklare in i arbetslivet. Därför hoppas jag att kommunen håller hårt i feriepraktikplatserna.