Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre tågstopp i Laxå

SJ:s sju tågstopp i vardera riktningen Laxå kan bli fyra. Anledningen är att SJ vill satsa på snabbare förbindelser mellan Stockholm och Göteborg.

På tågmötet i Kunskapens hus i måndags kväll informerade Eje Larsson, från Länstrafiken och ansvarig för tågfrågor.

Eje Larsson berättade bland annat att SJ planerar att slopa tre tågstopp i vardera riktningen i Laxå.

Sju stopp i dag

I dag stannar tågen mellan Stockholm och Göteborg i Laxå sju gånger i vardera riktningen.

– Just nu pågår det ett arbete att omreglera järnvägen i Sverige. Det innebär att det inte går fler tåg på spåren utan att det blir fler operatörer som kör tågen. I samband med detta håller SJ på att titta på att omreglera turerna mellan Stockholm och Göteborg, sade Eje Larsson.

Enligt Eje Larsson är det senaste förslaget att slopa tågstoppen i Kumla, Örebro Södra och tre stopp i vardera riktningen i Laxå. De gånger tågen stannar i Laxå kommer de inte att stanna i Töreboda. De stopp som planeras att tas bort är de tåg som är i Laxå klockan 10, klockan 14 och klockan 18.

– Att bli av med tågstoppet som är i Laxå vid klockan 18, som pendlarna från Örebro åker med, känns inte bra. Vi håller just nu på att se över om det går att ersätta de förlorade stoppen i Laxå. Det är en komplicerad process eftersom vi har ett sparkrav inom Länstrafiken på 20 miljoner kronor, sade Eje Larsson.

Att köra buss på de förlorade stoppen är inget alternativ enligt Eje Larsson eftersom det kostar mer.

– Vi ska göra allt vi kan för att kompensera de förlorade tåguppehållen i Laxå. Vi ska bromsa och gasa samtidigt. Men jag vet inte hur, sade Eje Larsson.

Inom kort kommer Eje Larsson att tala med Tåg i Bergslagen, Västtrafik och Kinnekulletåget för att se om det går att pussla ihop tidtabellen.

Godkänner Banverket SJ:s förslag så kommer det att börja gälla från december i år.