Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fasta mot våld

Annons

Vad är fasta? Den har sen årtusenden varit praxis i alla religioner. De olika trosföreställningarna har präglat fastans innehåll. Att periodvis avstå mat, dryck, sex och andra kroppsliga behov är försakelser, som är gemensam för alla olika traditioner. Målen kan vara kroppslig rening eller andlig omprogrammering.

Psalmdiktaren H Spegel d 1714 formulerade en kristen omprogrammering:

”Du måste förgäta all timlig fröjd ---- och vara i Jesus förnöjd.”

Andra religioners fasta har andra mål, men omprogrammering för bättre kontakt med Gud är gemensam

Troende – som andra – har fullt upp i världen och blir lätt uppslukade av mångahanda. Då är det viktigt att besinna sig, meditera, be och inte glömma bort att Jesus är vår sanna glädje, menar vi kristna.

Andra religioners fasta har andra mål, men omprogrammering för bättre kontakt med Gud är gemensam.

I kristendomen ses fastan också som en metod att bli mer människa och medmänniska. Det betyder att visa rättfärdighet och att pröva sig, en strävan att övervinna ens synder. En metod är att pröva sig själv mot några av tio Guds bud. Har jag brutit mot det åttonde budet: ”Du ska inte bära falsk vittnesbörd mot din nästa”? En annan självkritisk spegel är de sju dödssynderna. En av dem är vrede. Luther menade att vi inte behöver ta på oss försakelser, för livet kastar dem på oss. Ja, i dessa smittotider tvingas vi alla till försakelser

Vrede blir kollektivt våld, aggression inbyggd i samhällets struktur.

Hittills har jag antytt ett individuellt grepp om fastan. Men det finns också ett samhälleligt. Det inspireras av profeten Jesaja med ett ord från Gud sen nästa tre tusen år tillbaka: ”Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok.”

Det är denna samhällskritiska spegel som Svenska kyrkans internationella arbete driver. Då gäller en kollektiv förståelse av dödssynderna. Vrede blir kollektivt våld, aggression inbyggd i samhällets struktur. Makthavares våld mot maktlösa, majoriteters mot minoriteter, mäns mot kvinnor och föräldrars mot barn.

Det finns många sådana modiga normbrytande människor och grupper överallt i världen.

I årets påskfasta handlar det om att ”Stå på modets sida”. Världen behöver mod att stå emot våld. Manliga strukturer med sina könsroller har en tendens att bruka våld för att hävda sin makt. Den är i många miljöer en etablerad norm och ordning sen årtusenden. Det är denna patriarkaliska norm och ordning med sin makt och sitt våld som måste brytas. Världen behöver normbrytare, som är modiga och står emot förtrycket. Världen behöver folk som kan hävda jämställdhet som en alternativ norm och ordning. Det finns många sådana modiga normbrytande människor och grupper överallt i världen.

Tusentals av dem vill Svenska kyrkan stödja med påskens fasteaktion. Det sker genom kyrkans internationella och lokala samarbetspartners i olika delar av världen, där våldet är en fruktansvärd realitet. Kyrkan vill stå på modets sida. Vill du också stå på modets sida? Stöd då årets Påsk aktion- pg 900122-3.

Johan Unger

kyrkvärd i Nikolai församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel