Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägarna drivs av vinstintresse - inte av omsorg om andra

Annons

Svar

I en debattartikel, NA den 31 juli, kommer Fastighetsägarföreningen med förslaget att Sverige ska börja med så kallat ”Social housing”. Förslaget från Fastighetsägarföreningen förvånar väl inte men de saknar all trovärdighet när de försöker få läsarna att tro att syftet är att det ska bli bättre för de med svag ekonomi eller som har andra problem att få en bra bostad.

Fastighetsägarföreningen har i årtionden bekämpat en social bostadspolitik där allas rätt till en bra bostad ska vara målet. Istället har de satt sina egna vinstintressen främst och drivit på och dessvärre lyckats försvaga bostadspolitiken så mycket att vi nu har större problem på den svenska bostadsmarknaden än på mycket länge.

De privata fastighetsägarna har drivit på för att allmännyttan ska tvingas gå med vinst och därigenom göra det lättare för de privata fastighetsägarna att höja hyrorna

Nu borde vi därför ta tillbaka de försämringar som har genomförts till stor pådrivna av Fastighetsägarföreningen, till exempel:

Fastighetsägarna har fått mer makt, bland genom att bostadsanvisningslagen har avskaffats (för att fritt kunna välja och vraka bland nya hyresgäster).

Stödet till byggande av nya bostäder har minskat, bland annat efter förslag från de privata fastighetsägarna.

Allmännyttan har försvagats, efter krav och en EU-anmälan från de privata fastighetsägarna.

Nyproduktionen har kunnat hållas nere och bostadsbristen har ökat när kommunernas möjligheter att påverka har minskat.

De privata fastighetsägarna har drivit på för att allmännyttan ska tvingas gå med vinst och därigenom göra det lättare för de privata fastighetsägarna att höja hyrorna.

Det kommer att öka segregationen och ännu mer öka orättvisorna i Sverige ...

Nu försöker alltså den här organisationen att få oss att tro att deras syfte är att göra det bättre för de med svag ekonomi. Förslaget går ut på att det ska skapas särskilda ”fattigbostäder” som kommunerna ska ”köpa” av de privata fastighetsägarna! Det kommer att öka segregationen och ännu mer öka orättvisorna i Sverige och inte minst så är det ytterligare en möjlighet för de privata fastighetsägarna att pressa upp hyrorna när kommunerna ska tvingas betala för de högre hyrorna!

Säg nej till social housing som ingår i fastighetsägarnas kampanj att införa marknadshyror.

Säg istället ja till en social bostadspolitik där allmännyttan inte ska gå med vinst utan ha som mål att tillgodose viktiga bostadsbehov.

Säg ja till en social bostadspolitik där hyrorna inte tillåts rusa iväg som de gör nu när faststighetsägarna (2010) fått igenom nya regler för hyressättningen.

Och säg ja till en social bostadspolitik där privata vinstintressen inte ska styra utan bostadspolitiken ska kunna utformas med demokratiska beslut.

Lars Bjurström

vice ordförande i Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel