Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Februarifestenför ungdomar

En minifestival ska inspirera och lyfta unga människor på landsbygden. Det är målet med Februarifesten som arrangeras av projektet Vi unga i samarbete med bland annat Ungdomsrådet i Hällefors.

Lördagen den 13 februari öppnas portarna till den första Februarifesten i Hällefors Folkets hus. Det är en festival i miniformat med en rad olika aktiviteter. Initiativet kommer från projektet Vi unga som drivs i Örebro och Västmanland.

– Vi kontaktade ungdomsrådet i Hällefors och frågade vad de har för önskemål, säger projektledare Jasmine Sundblad i Vi unga.

Drömverkstad

Resultatet blev en mässa på dagen och konsert på kvällen. Mässan innehåller bland annat en drömverkstad, föreläsningar om respekt, inspiration och arrangörsskap. Företag och föreningar ges också chansen att visa upp sig. På kvällen blir det konsert med livemusik. Fyra olika rockband från Örebro ska framträda.

– Syftet är att peppa unga och att få i gång landsbygden. Vi vill inspirera till socialt entreprenörskap, säger Sundblad.

I förlängningen hoppas man att unga ska engagera sig i sitt samhälle. Det är första arrangemanget av den här typen inom projektet, men arrangörerna hoppas på uppföljare på andra orter.

Förutsätter delaktighet

– En förutsättning för att lyckas är delaktighet från ungdomarna. Utan dem vore detta omöjligt, säger Ilhan Gezer i projektet Hända som är medarrangör.

– Vi vill visa att det går att ordna något i små samhällen också. Man behöver inte ge sig iväg för att något ska ske. Men här krävs attitydförändringar, säger Sundblad.

Förhoppningen är att ge unga en positiv syn på den egna orten men också verktyg för ungas egna sociala engagemang.

Projektet finansieras genom EU-bidrag och medarrangör är även Studie-

förbundet Vuxenskolan.