Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felaktigt påstående om C och tvångsäktenskap

Replik på debattartikeln ”Centern bär ansvar för att försämra skyddet mot tvångsäktenskap” i NA söndag 11 juli.

Kristdemokraterna (Kd) påstår att Centerpartiet ”försämrar skyddet mot tvångsäktenskap”. Det är både tröttsamt och direkt felaktigt.

Både tvångsäktenskap och barnäktenskap är förbjudet i Sverige och regleras i särskild lagstiftning.

Det som beslutades i riksdagen var en del i den nya migrationslagstiftningen, och handlade således om att bevilja uppehållstillstånd eller ej.

Att Sverige, via migrationsverket, till synes erkänner barnäktenskap genom att tillåta familjeåterförening där kvinnan uppenbart var minderårig när äktenskapet ingicks, är att sända fel signal.

I den tillfälliga lagen som hittills gällt, och som nu ska bli permanent, kom regeringen med det nya förslaget att åldersgränsen för att avslå ansökan om uppehållstillstånd (på grund av misstanke om minderårighet) skulle sänkas från 21 till 18 år.

Det var Centerpartiet emot, liksom Kristdemokraterna.

Därför skrev Centerpartiet en följdmotion om att förändra detta, precis som praxis är när det kommer förslag från regeringen. Kristdemokraterna valde å sin sida att uppdra åt riksdagen att stifta lagar.

Må så vara, men det är regeringen och justitiedepartementet som är bäst lämpad att stifta lagar, inte socialförsäkringsutskottet i riksdagen.

Kampen mot barn- och tvångsäktenskap förs inte primärt vid Sveriges gräns, genom att neka inträde. Den förs genom adekvat särskilt reglerad lagstiftning som omfattar alla. Det viktigaste skyddet är att se till att dessa aldrig sker.

Därför såg Centerpartiet till att, inom ramen för januari avtalet, att stärka skyddet mot hedersrelaterad brottslighet.

Därför såg Centerpartiet till att, inom ramen för januari avtalet, att stärka skyddet mot hedersrelaterad brottslighet.

Hedersmotiv som straffskärpningsgrund har införts. Sedan förra sommaren gäller ett inreseförbud för barn som befaras giftas bort vid resa till annat land. Likaså är det straffbart att medverka till eller underlåta att förhindra att ett barn gifts bort.

Detta är lagförslag som gjort skillnad.

Jag diskuterar gärna både hedersförtryck, barn- och tvångsäktenskap med Kristdemokraterna. Helst då något som vi är oense om, istället för det vi är helt eniga om. Andra delar i migrationslagstiftningen till exempel, där vår politik skiljer sig åt rejält.

Helena Vilhelmsson (C)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel