Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felkörningen kostade SM-guld

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Timo Silvola var på väg mot SM-guld. Då sprang hunden Susa fel – och ekipaget tappade 1,5 minuter och missade pallen.

Draghundsveteranen Timo Silvola, 50, kan än. Degerforsaren, som tävlar för Hällefors, har två VM-guld på meritlistan och ledde dagens SM-tävling över 13 kilometer combined, vid SM-veckan i Piteå, efter fem kilometers åkning.

Men allt förstördes – när hunden Susa sprang fel i en utförsbacke. Det tog lång tid för Silvola att bromsa, stanna och vända ekipaget – och mitt i allt lyckades hunden komma loss och Silvola fick ta av sig både skidor och stavar för att locka in och sela på Susa igen. Incidenten kostade över 1,5 minuter och fem placeringar.

Silvola lyckades åka ikapp två placeringar och slutade fyra, men kunde inte ta upp kampen om medaljerna med Sundsvallstrion John Eriksson, Jonas Danvin och Mikael Henriksson, som bildade klunga längst fram och gick i mål 1,5 minuter före Silvola.

Combined är draghundsgrenen som liknar längdskidåkningens skiathlon, där åkarna först kör halva distansen med pulka mellan sig själva och hunden, och därefter kopplar av pulkan och kör andra halvan endast med lina.

Silvola har totalt 22 VM- och EM-medaljer på meritlistan, plus ett 20-tal SM-medaljer, men har inte blivit uttagen till något mästerskap sedan 2011. SM avslutas med 13 kilometer linkörning, med intervallstart, på lördag.

I längdskidåkningens stafetter slutade Garphyttans lag med gårdagens succéman Lucas Lennartsson, utvecklingslandslagets Axel Ekström och Joel Lager på 17:e plats, drygt 3.45 bakom Hudiksvall (Anders Södergren, Daniel Richardsson och Anton Lindblad), som tog SM-guldet efter att Lindblad vunnit en spurtstrid mot Falun Borlänges Anton Hedlund och Pitåes Jesper Modin.

Torsbyklubben SK Bore, med Kopparbergssonen Bill Impola på förstasträckan, slutade på åttonde plats, drygt 2,5 minuter bakom. Impola var överlägset snabbast i sitt lag och växlade bara 19 sekunder efter Marcus Hellner, som drog sitt Gellivare till ledning vid första varvningen.

Läs mer i fredagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!