Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem åldringsbrott inom loppet av fyra timmar – polisen varnar allmänheten

Tre åldringsbrott skedde i länet inom loppet av ett par timmar på söndagseftermiddagen. Polisen ser allvarligt på händelserna och varnar nu allmänheten för att öppna dörren för okända. "Var försiktiga", säger Fredrik Bäcker, vakthavande befäl på polisen.
Senare på söndagen inkom ytterligare två fall av åldringsbrott.

Annons

En kvinna knackar på dörren. Hon säger att hon är läkare eller att hon kommer med medicin. När hon släpps in lyckas ytterligare en kvinnan smita in i lägenheten. De boende får en "konstig känsla" och när de konfronterar kvinnorna försvinner de snabbt från platsen. Tre äldre människor har varit med om snarlika händelser under loppet av ett par timmar på söndagseftermiddagen. Den äldsta var så gammal som 94 år. De misstänkta brotten har skett i Odensbacken, Kumla och Åsbro.

– Det här är mycket allvarliga brott, grova stölder när man går in i bostäder. Dessutom är det utsatta människor som behöver hjälp och stöttning. Det gör det ännu värre, säger Fredrik Bäcker.

Kvinnorna har inte uppträtt hotfullt och ingen har kommit till skada vid händelserna. Det är oklart om de har stulit något. I de olika fallen är det hemtjänstpersonal som har larmat polisen. Tyvärr har det skett lite för sent, menar Fredrik Bäcker.

– Det är väldigt svårt att identifiera och förhindra den här typen av brott. Det är viktigt att vi nu så snabbt som möjligt får rätt på teknisk bevisning.

Ett vittne har sett en mörkgrön, utlandsregistrerad volvo med två kvinnor i lämna ett av husen. Polisen vill gärna ha fler iakttagelser. Fredrik Bäcker vill också varna allmänheten.

– Var försiktiga med vem ni öppnar dörren för. Jag tycker att man ska ha en ökad vaksamhet.

Polisen i Örebro län har informerat övriga polisregioner om det som har skett i länet på söndagen. De har inte fått några indikationer på att liknande brott har skett i grannlänen .

Brottet kvinnorna är misstänkta för är försök till grov stöld.

Senare under söndagen meddelade polisen att det skett två åldringsbrott till i Sydnärke. En kvinna i 85-årsåldern blev bestulen på sin handväska inne på Ica Maxi i Kumla. Hon uppger att gärningsmännen var två kvinnor. En person i Odensbacken anmälde att hon haft inbrott i sin lägenhet när hon har varit i kyrkan på söndagen. Hon hade glömt nyckeln i låset och det är oklart om brottet har ett samband med övriga brott.

– Det lutar åt att de kan vara samma personer som ligger bakom åtminstone några av ärendena. Och om de är resande så är risken att de förflyttas och gör samma sak på en annan ort, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen.