Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem år som ska förändra stödet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Jordbruksstödet genomgår en förändring den kommande femårsperioden. Dagens arealstöd, som premierar stora spannmålsbönder i södra Sverige, utjämnas och blir lika över hela riket.

Annons

I dag är Sverige indelat i fem odlingsregioner baserat på markens avkastningsförmåga. Skåne i område 1 har högst arealstöd och Norrland i område 5 lägst. Örebroregionen ligger i område 3 och får en liten sänkning av ersättningsnivån.

– Utan stöd skulle det inte finnas något jordbruk norr om Mälardalen, säger Anders Åbyhammar, rådgivare på LRF Konsult. Men vi är på väg åt det hållet ändå eftersom inte djurhållningen stöttas tillräckligt.

Att stödet varit högst i söder beror på att sydsvenska bönder förlorade mest när vi gick med i EU och producentpriserna föll, men nu utjämnas det, fullt genomfört 2019. Det kommer att underlätta för lantbruket i norr.

Totalt sett minskas arealstödet något. I stället införs ett stöd till unga nystartare inom lantbruket, för att stimulera föryngringen. Stödet kan blir upp till 200 000 kronor under en femårsperiod för 100 hektar.

Ett stöd för nötkreatur som är äldre än ett år införs och ett förenklat stöd för småbrukare lanseras.