Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem husfasader får nytt utseende

I ett jakttorn med parabolantenn tittar djur, ett barn och några andra figurer på tv. Under tornet sitter jägaren på sitt pass. Motivet växte under måndagen fram på den stora husgaveln på Bytesgatan i Lindesberg i riktning mot Kristinavägen.

- Bilden är skapad med tanke på det stora jaktintresse som finns här, säger graffitikonstnären som målar i Lindesberg under sitt artistnamn Gauge.

Han och tolv andra graffiti- och gatukonstnärer gästar under veckan staden. De har konkurrererat med hundratals andra om att få ge fem trista husfasader i Lindesberg ett nytt utseende. För Bytesgatan, söderväggen vid Frosts konditori och två väggar vid Ica är motiven klara på förhand.

För betongkolossen parkeringshuset är planeringen mer öppen. Här påbörjade under måndagen sju konstnärer åtskillda motiv som fogas samman under arbetets gång.

- Opinionen håller på att vända i Sverige. Vi har haft en väldigt strikt hållning mot allt vad graffiti och gatukonst heter. Men vi har börjat inse att städer ute i världen har vunnit mycket på att ta in konst i det offentlia rummet, säger Lindesbergsbon Helena Nilsson som har tagit initiativ till och organiserat hela projektet.

Hon är överväldigad över den vilja och handlingskraft som Lindesberg visat upp för att det hela ska bli av.

Hon presenterade idén så sent som 17 februari och sedan har det gått fort.

Fastighetsägare, andra näringsidkare och kommunen sponsrar allt från färg till övernattning för konstnärerna som rest hit från hela landet.

På söndag är allt klart och då är Lindesberg landets målningstätaste stad, enligt Helena Nilsson.

– Då tror jag att också att de som har varit kritiska och tyckt att detta inte hör hemma i en småstad blir positivt överraskade.