Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem minisvampar ersätter Svampen

Svampens dagar är räknade. Sprickorna i byggnaden är större än väntat och den kan rasa ihop när som helst. I stället ska kommunen bygga fem mindre svampar i närområdet för mångmiljonbelopp.

Sprickorna som gjorde att vatten från en läckande toalett i Svampen kunde rinna ut i dricksvattnet är allvarligare än vad man tidigare har trott. Det visar en ny inspektion.

– Svampen kan ju vara kul att titta på, men som ett så stort vattentorn är det en felkonstruktion. En hatt fylld med vatten funkar inte, och det får vi betala för nu, säger byggnadsinspektör Johannes Fehler.

För att inte betongen i tornet ska rämna och vattnet forsa ut, vilket gör att örebroarna blir utan vatten helt och hållet under en lång period, måste kommunen nu ta till krafttag.

– Vi bygger omgående fem mindre torn inom en radie av två kilometer från dagens Svampen. Tycker man att formen av en svamp är skojig, vilket många uppenbarligen gör, så kan de få se ut så i de här mindre versionerna, säger Signe Bäck (S), ordförande i vattennämnden.

Varje minisvamp kostar runt tio miljoner styck. Nya rör för att ansluta dem till vattenledningssystemet ökar kostnaderna med ytterligare 39 miljoner kronor. Det finns en radikal plan för hur de nya kostnaderna ska hanteras.

– Om vi struntar i att renovera Karolinska skolan och låter eleverna gå kvar på Risbergska, de får ju plats där ändå, får vi loss pengar direkt, säger Signe Bäck.

För att göra kommuninvånarna delaktiga tänker man genomföra en omröstning, där var och en kan påverka var minisvamparna ska stå.

– Inom en given radie då, givetvis, säger Signe Bäck.

Vad gör ni med gamla Svampen?

– Vi river eländet, säger Signe Bäck snabbt.

Kommunalrådet Björn Sundin (S) har dock tidigare hävdat i NA att Svampen inte kan stängas. Enligt honom skulle örebroarna aldrig acceptera det.

– Svampen ska fortsätta vara vårt viktigaste besöksmål, vi stänger inte Svampen, sade han då.

Kommunens turistkoordinator Karl-Johan Pfifferling håller inte med.

– Handen på hjärtat. Hur kul är det att titta på Örebro från ovan? Det där är jäkligt mycket ett 70-tals-tänk, säger han.

Men tanke på vattentornens form tycker han att kommunen i stället borde satsa på mykologi, vetenskapen om svampar.

– Det är mer i linje med 2000-talets besöksnäring. Örebro kan bli ett svampplockningens Skansen, och locka massor av folk, säger Karl-Johan Pfifferling.

En omröstning om småsvamparnas placering räknar man med ska kunna ske i samband med höstens val.

– Då kan de nya svamparna vara på plats till sommaren 2015, säger Signe Bäck.

DISKUTERA! Var tycker du att de fem minisvamparna ska placeras? Klicka här!