Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem mord på tio månader i Örebro: ”Grova våldet får inte bli en del av vardagen”

Artikel 9 av 12
Ung man skjuten till döds i Vivalla
Visa alla artiklar

Mycket talar för att ett bråk på en fotbollsplan blev upprinnelsen till ännu ett mord i Örebro. Det är svårt att ta in att detta kan hända. Enligt NA:s källor var det bråk om “några enkla saker” och en 26-årig man försökte avstyra och gå emellan. Det räckte för att han skulle bli mördad i Vivalla natten till onsdagen. Skjuten till döds. Hur är det möjligt att något kan gå så snett? Varför finns det så mycket vapen i omlopp? Går det att vända denna våldspiral eller måste vi vänja oss vid det grova våldet som en del av vår vardag? Frågorna är många men finns det några svar?

Fem män har mördats under mindre än tio månader i Örebro. Fyra av de mördade har skjutits ihjäl. Varje nytt mord innebär avspärrningsband, poliser som knackar dörr, hundar som nosar efter bevis och tekniker som finkammar marken. Varje gång det inträffar ett grovt våldsbrott minskar det också tryggheten för de boende runt mordplatserna. Rädslan ökar och med den blir det allt svårare att få personer att berätta något, att ställa upp på förhör och senare vittna.

När brottsplatsundersökningen är klar och avspärrningsbanden rullats in finns bara ljuslyktor och blommor kvar som påminner om det fruktansvärda som hänt. Kvar finns också oron men på ytan blir allt som vanligt igen. När så grova brott sker så ofta riskerar det att bli något som människor vänjer sig vid. Att grov kriminalitet är en del av samhället. Det är något som skrämmer mig. Mycket.

Jag har arbetat som journalist sedan 1980-talet och jag har sett hur grova våldsbrott gått från att ha varit något ovanligt till att bli en del av den vardagliga nyhetsrapporteringen. För det händer mycket idag vid sidan om morden. Skottlossningar, sprängningar, misshandel, utpressning, hot och kränkningar. Morden är bara den värsta sortens grova brott på toppen av alla våldsbrott som utförs och som vi och andra medier rapporterar om. Jag har också på nära håll sett vad våldet gör med människor. Hur brottsoffer jag intervjuat har påverkats för resten av deras liv. Skräcken i ögonen hos människor som blivit rånade, misshandlade eller hotade.

En person säger till NA att det behövs krafttag från både politiker och föreningar för att få till en förändring. Annars kommer samma sak hända igen som hände natten till onsdag. Det krävs förmodligen att hela samhället ställer upp och tar tydligt avstånd från våld och organiserad brottslighet. Inte enstaka insatser, projekt eller satsningar. Det behövs en bredare uppslutning än så. Det krävs också ett ökat civilkurage hos allmänheten. Fler behöver berätta, tipsa och vittna för att få stopp på utvecklingen. För det grova våldet får aldrig bli en del av vardagen i Örebro.