Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem viktiga frågor för Örebro län 2019: ”Beslut som avgör länets framtid”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Nyårskrönikorna avlöser varandra med summeringar av året som gått. Då väljer jag att titta in i framtiden och lista länets fem viktigaste frågor 2019:

► 1.  Höstens valkaos följer med in i det nya året. Ingen hade anat det på förhand. Återstår två omröstningar till ett extraval, men opinionsundersökningar visar att en majoritet av svenska folket inte vill ha ett extraval. Mitt tips är att det blir en bred uppgörelse och att en ny regering är på plats under den senare delen av januari. Ur ett lokalt och regionalt perspektiv är det givetvis mycket som står på spel beroende på vilken regering som ska leda Sverige, stad och landsbygd, de närmaste fyra åren.

2. När vi summerar 2018 så är det ett av de värsta åren när det gäller kriminalitet i Örebro län. Mord, mordförsök och skottlossningar har varit dominerande i nyhetsflödet. Droger flödar i samhället och vi har sett olika exempel på ekonomisk brottslighet. Gängkriminalitet är ett faktum i Örebro. Polisen klagar på bristande resurser och pekar på mängden grova brott. Samtidigt vill alla partier satsa mer på polisen. 2019 måste bli ett år där åtgärder vidtas så att den grova våldsspiralen bryts i Örebro. Samtidigt får inte vardagsbrottsligheten nedprioriteras. Ett tryggt samhälle är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle.

3. Klimatförändringarna har gjort sig kännbara i länet. Vattenbristen var ett faktum redan för två år sedan i Örebro. På landsbygden sinade många egenborrade brunnar. Bristen på vatten var akut 2017. Sommaren 2018 var extremt varm med torka och bränder som följd och fortsatt vattenbrist. Det saknas dessutom reservvatten. Ett bolag har bildats med mål att transportera vatten i en bergtunnel från Vättern som ska försörja ett  flertal kommuner i länet. Vätternvatten kan bli verklighet först om tretton år. 2019 krävs därför beslut som skyndar på projektet.

► 4. Det finns många tecken på att en lågkonjunktur kommer att drabba Sverige de kommande åren. Flera storbolag har redan varslat personal om uppsägning. Riksbanken har börjat höja styrräntan. Bostadsbyggandet sjunker dramatiskt samtidigt som det är svårare att sälja nybyggda bostäder. Detaljhandeln brottas med konkurrenter på nätet. Frågan är hur rustat Örebro och länet är för en svängning i konjunkturen? Örebro kan klara sig bättre med sin storlek som Sveriges sjätte största kommun. Strukturen med ett brett näringsliv och ett universitet som motor är en garant för det. Men hur klarar de mindre kommunerna en ekonomisk kris? Hur rustat är länet för en lågkonjunktur 2019?

5. Den absolut viktigaste frågan för  länet är det nya höghastighetsprojektet 2.55 mellan Stockholm och Oslo. De norska och svenska regeringarna har ställt sig bakom projektet men det finns ännu inga skarpa beslut. En ny snabb förbindelse skulle förkorta restiden avsevärt till huvudstäderna och Örebro med sitt läge skulle öka i attraktivitet både för blivande invånare och företag. Ett definitivt beslut om att genomföra projektet är avgörande för länets framtid. Tas det beslutet 2019?