Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt initiativ önskar öppenhet - även i Nora!

Annons

Kommunstyrelsen kan i dag be närvarande allmänhet och press lämna mötet i de fall de vill samtala utan insyn. Denna regel har nyttjats vid några tillfällen. Att kommunstyrelsen har tillgång till en sådan möjlighet är bra, men bara som möjlighet inte som permanent tillstånd. Något som den styrande majoriteten i kommunen nu vill ändra.

I en artikel i Nerikes Allehanda förklarar kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen bland annat önskan att stänga kommunstyrelsens möten med att debatten och diskussionen i styrelsen kan ”skapa oro hos medborgarna i onödan”. Det som diskuteras kanske senare inte ens blir klubbade beslut, menar han.

Det är oro och besvärliga frågeställningar som leder till samtal om samhället inte bara i kommunstyrelsens rum utan också andra, minst lika viktiga, rum ...

Undertexten i Rymoens argumentation är i sig oroande. Oro är en väsentlig del av en levande demokrati. Det är oro och besvärliga frågeställningar som leder till samtal om samhället inte bara i kommunstyrelsens rum utan också andra, minst lika viktiga, rum som förskolans entré, lunchrummet på arbetsplatsen, köket hemma eller läktarplatsen i hockeyhallen. Det är där vi, som inte sitter i kommunstyrelsen, har möjlighet att byta och bryta åsikter kring det som händer i vår kommun. Men då måste vi också veta vad som händer och vad som diskuteras. Förhoppningsvis, med lyssnande kommunpolitiker, kan det ge ny information och nya tankar till just den kommunstyrelse som inte valt att sluta sig. Det kan leda till bättre beslut.

Vad är det som Rymoen och den styrande majoriteten egentligen är rädd för?

Tom Rymoens vidare argumentation bygger på att kommunen står inför många tuffa beslut kring vattenförsörjning, skola och besparingar och därför inte vill ha medial insyn. Det uttalandet lämnar i sig många frågetecken kring majoritetens egen syn på den lokala media och de medborgare av vilka de fått förtroende att styra. Har inte medborgarna rätt att få insyn i så ytterligt grundläggande frågeställningar som vattenförsörjning? Varför ska alla de medborgare som verkar i en kommun, som står inför stora besparingar, inte få insikt i hur framtiden kan te sig för dem? Eller de som med tillförsikt funderar kring hur visionsarbetet med den nya högstadieskolan, som deras barn skall gå i, fortgår – ska de få stå utan svar? Vad är det som Rymoen och den styrande majoriteten egentligen är rädd för? Att media inte förmår att balanserat återge politisk diskussion? Att Noras invånare inte har förmåga att förstå skillnaden mellan beslut och partipolitiska åsikter? Viljan att stänga dörren till kommunstyrelsen andas både politisk räddhågsenhet och elitism. Värdera istället medias arbete och människors engagemang i svåra frågor!

Vi i feministiskt initiativ vill se en kommun som leds med självförtroende

Vill sedan kommunstyrelsens olika ledamöter och partiföreträdare i lugn och ro diskutera alla de svåra frågor som kommer på styrelsen bord så finns all annan tid vid sidan av själva sammanträdena. I år har kommunstyrelsen totalt sex möten. Det innebär att alla ledamöter har minst 1300 timmar på sig mellan dessa möten att via sms, telefonsamtal, kaféträffar eller annat på annat sätt i lugn och ro diskutera de utmaningar och glädjeämnen som vår kommun står inför. Helt utan insyn.

Vi i feministiskt initiativ vill se en kommun som leds med självförtroende, med förtroende för den livsvikta mediala granskningen och med ett djup tilltro till medborgarnas förmåga till analys, diskussion och välvilja. Feministiskt initiativ uppmanar därför alla medborgare i Nora kommun att besöka samlingssalen på Hagby Ängar den 8 maj klockan 15.00 för att på så sätt visa hur mycket vi värdesätter möjligheten att ta del av den pågående politiska diskussionen om vår gemensamma framtid. Vi ses.

Styrelsen för feministiskt initiativ i Nora

Sofia Flodman

Malena Frööjd

William Grönlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons