Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Feministiskt perspektiv: NA lånar sig till rasistisk mobb"

– Det är inget publicistiskt storverk att låna sig till en rasistisk mobb, som NA har gjort i det här fallet. Det säger Anna-Klara Bratt, chefredaktör för tidningen Feministiskt Perspektiv.

Nättidningen Feministiskt Perspektiv slår i en artikel fast att det finns en politisk agenda bakom hela historien om 10-årige Mio i Laxå, som inte fick vara pepparkaksgubbe för sin lärare.

I artikeln konstaterar man också att Facebook-sidan ”Jag säger väl för fan pepparkaka om JAG VILL” startats som en reaktion på NA:s artikel.

– Att NA överhuvudtaget publicerar den första artikeln handlar som jag ser det antingen om en publicistisk aningslöshet, där man helt enkelt inte inser att man därmed lånar sig till en rasistisk mobb. Eller så har NA en egen politisk agenda, säger Anna-Klara Bratt.

Vad menar du med det?

– Jag säger inte att NA gått Sverigedemokraternas ärenden med vilje. Men på NA är man kanske besvärad av att det finns en diskussion på sina håll om att antirasisterna blivit för högljudda. Därför är man populistisk och publicerar en artikel som går ut på att antirasismen helt enkelt har gått för långt, fortsätter Anna-Klara Bratt – och tillägger:

– På NA är ni väl inte heller direkt ledsna över att ha fått så många klick på den här artikeln på nätet? Så många klick har ni väl aldrig haft.

Anna-Klara Bratt anser att NA borde ha satt in den första artikeln i en större kontext, och redan från början ha pratat med skolan och verksamhetschefen, som inte stod bakom lärarens beslut.

– Dessutom borde ni ha konstaterat att det inte finns några krav från exempelvis Skolverket eller antirasister överlag om att man inte ska få klä ut sig till pepparkaksgubbe i skolan.

– Men det gjorde inte NA och har därmed också lånat sig till en rasistisk mobb. Alla tidningar borde inse att den risken i allra högsta grad finns, om man gör den här typen av journalistik i det politiska läge som det här landet befinner sig i. Det finns oerhört starka intressen som verkar här.

Läs också NA:s svar på kritiken

samt granskning om tidsangivelserna på Facebook