Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fenomenet Manhattanhenge

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Solen är källan till allt liv och rörelse på jorden och det är solens ojämna uppvärmning av jorden som är grunden till vårt väder. Solen ger oss även en rad speciella och spännande fenomen att titta på. T ex halo, där en ring bildas runt solen, och regnbågen med alla dess färger. Dessa optiska fenomen uppstår genom ljusets brytning och reflektion i iskristaller respektive vattendroppar. Bara att se solen gå ner bakom horisonten kan också vara vackert.

Fenomen i New YorkPå Manhattan i New York har man ett ”fenomen” som kallas Manhattanhenge och den inträffade 13 juli i år. Det innebär att solen går ner precis mitt emellan skyskraporna och lyser upp både den norra och södra sidan av gatan. Manhattans gatusystem ligger i en ost-västlig riktning, eller mer exakt 29 grader från den riktningen. Detta sker endast två gånger om året, i maj och juli. Namnet kommer från Stonehenge och liknelsen att solen vid vissa tidpunkter träffade stencirklarna på ett speciellt sätt. Många fotografer finns på plats på Manhattan dessa dagar och hoppas få det perfekta kortet på årets Manhattanhenge!