Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festa med naturens bästa

Vilt är höstens gastronomiska guldkant. Välkomna höstmyset med en härlig viltmeny med smak från skog och mark.

Annons

Vilt kan vara så mycket. Det måste inte nödvändigtvis innebära älg, tjäder eller hare. Det kan lika gärna vara en stolt fjällskivling, en lingontuva, en nyuppdragen siklöja eller en kulle klädd med backtimjan.

Naturens skafferi är förvisso inte outtömligt, men vi borde bli bättre på att ta tillvara allt det goda som växer alldeles gratis därute i terrängen.

I dessa tider när Facebook är nedlusat med bilder på rågade svampkorgar växer hoppet om att folk faktiskt bryr sig om vad de äter. Även i databurna tider tycks det ligga i våra gener att ge oss ut i skogen och fylla våra förråd. Oavsett om det sker med gevär, eller utan.

Smak för viltJag har aldrig varit någon jägare, men jag har turen att ha sådana i min närhet. Alltid finns det någon som har ont om plats i frysen och en älgstek för mycket.

I normala fall är jag ganska modest som köttätare. Inte så att jag inte förmår uppskatta en blodig biff, men det är inget måste. Annat är det när det kommer till vilt.

Jag älskar viltkött. Smaken är så mycket mer naturlig och påtaglig. Finstämd och distinkt på samma gång. Man kan verkligen känna att de här djuren betat lite vad de kommit över i stället för vad människan proppat i dem.

MagertFörr gjorde man sitt bästa för att förstöra viltköttet. Lät det bada i mjölk och blandade ut det med fläskfärs. Den unika viltsmaken skulle bort till varje pris, det ansågs nämligen inte fint, och magert kött var knappt ätbart.

Men det var då det. Nu vet vi bättre. Viltsmaken är alltmer uppskattad såväl ute i stugorna som på finkrogarna. Och magert kött står högt på moderna dietlistor.

Inget stresskött

Det finns förmodligen en helt logisk förklaring till varför just viltkött är det enda kött som många hyperallergiska personer klarar att äta. Våra kroppar trivs med att tugga lite naturliga fibrer från djur som gått och lunkat mellan tallbarr och mossar. En välbehövlig motvikt till all annan stressmat vi sätter i oss.

Så hylla naturen med att bjuda på en viltmeny i helgen. Vilt, vilt, vilt, äpplen och lite bär. Kan det bli så mycket bättre?

Annons