Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festival med Svenne Rubins på Hult Säteri

Ervalla SK fyller 80 år och Ervalla socken 600 år. Det ska firas så det förslår – med en familjefest på Hult Säteri lördagen 25 juli. Flera lokala artister uppträder och dragplåstret blir Svenne Rubins.

BERGSLAGEN. – Jag tycker att det ska bli jättekul, det är roligt när det händer nåt i bygden, säger Mäla Ekström som driver Hult Säteri. Det är nu full fart på förberedelserna inför lördagen 25 juli.

– Alla är välkomna, det är ett familjearrangemang och vi har satt ett tak på 600 besökare. Det är förköp av biljetter på Ticnet, och ströbiljetter finns också här på Hult Säteri. Det är bara att höra av sig så hjälper vi till, förklarar eldsjälen Per-Åke Sörman i Ervalla SK.

Det blir ett brett utbud med chokladhjul, mat och dryck och mycket mera. Festen pågår ända från 18-tiden till 01, berättar Per-Åke.

– Vi kör hela kvällen.

Till de lokala artisterna hör Axel Jakobsson och Linda Nordin Johansson och bandet ”2much” . Svenne Rubins drar igång vid halvtiotiden, och kvällen avslutas med trubadurerna ”Bowe”.

Ervalla SK bildades 1935 i Ervalla stationshus, berättar Per-Åke. Första åren spelade klubben sina matcher på ängarna men köpte 1937 in området vid Lycke och döpte anläggningen till Lyckevallen. Den röda tråden har hela tiden varit fotboll.

– Nu har vi tre ungdomslag och ett seniorlag, A-laget, som leder division 6 norra. Och det lutar åt att vi går upp i division 5.

Det är en aktiv förening med nästan 500 medlemmar som utgör navet i en levande bygd mellan Örebro, Nora, Lindesberg och Frövi, berättar han.

Förutom fotboll finns en nystartad boulesektion, och zumba, boxning med mera som hälsopass under vintern i idrottshallen vid skolan. Dessutom ordnar föreningen en bygdeklassiker med Norsebäckssimmet (1 km simning), Ervallarännet ( 5 km skidor), Järletrampet (25 km cykel) och Klysnalunken (10 km löpning).

Firandet av Ervalla socken 600 år sker med fem evenemang där familjefesten blir det fjärde. Sen avslutas det 5 september på Ervalladagen med ett stort 600-årsfirande, invigning i kyrkan, skördemarknad, gospelkonsert bland annat.

Att Ervalla socken är 600 år gammal kan det förstås finnas en del skiftande uppfattningar om bland bygdehistorikerna.

– Men vi har utgått från en prästutnämning som skedde i Ervalla år 1415, berättar Per-Åke.

Fastigheten vid Hult Säteri är lika gammal, fast då hette den Hult, förklarar Mäla.

– Det var sekelskiftet mellan 1300 och 1400, och de första 150 åren fanns det en stångjärnshammare här, berättar hon.

Från 1550-talet blev gården ett privat lant- och skogsbruk, och hammaren flyttades troligen till Yxe.

Läs mer på hultsateri.se och ervalla.nu

Kort om Svenne Rubins

>> Är ett svenskt pop- och rockband från Vansbro som bildades 1981. Gruppen har gett ut ett tiotal skivalbum, en mängd singlar och medverkat i par filmer.

>> ”Långa bollar på Bengt” och ”En gammal Amazon” hör till deras mest kända låtar.

Första albumet ”Sanna berättelser ur livet” kom 1988 och första singeln ”Klåtilde/Salt och peppar” 1981.

>> Samma år hade Svenne Rubins också sin första officiella spelning. Det skedde på Vansbro pizzeria och eftersom några ur publiken stannade kvar efteråt fick bandet blodad tand att fortsätta uppträda. Och de turnerar fortfarande för fullt.

>> I dag består bandet av medlemmarna Sven Rubin (sång), Hockey Bockey Bengt Benkt (dragspel, keybord), Flaco Kronquist (gitarr), Roine Rubinstein (trummor) och Pär LePort (bas).

>> Läs mer på bandets egen hemsida

svennerubins.nu