Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika så att odlaren får sin del av kakan!

Annons

I Sverige gillar vi att fika. Vi fikar gärna flera gånger per dag: på jobbet, i hemmet, ensam, tillsammans med andra och kanske på språng till bussen, i tunnelbanan eller i bilen. I snitt konsumerar svensken runt 9,19 kilo kaffe per år. Varje kaffekopp innehåller ett 60-tal kaffebönor, där varje liten böna handplockas av en människa. Men faktum är: få kaffeodlare kan i dag leva på sitt arbete.

Världsmarknadspriset på kaffe har sjunkit till extremt låg nivå. Dagens kaffepris är det lägsta på över 12 år, något som får stora konsekvenser för miljontals kaffeodlare världen över. Vi talar om människor som på grund av klimatförändringar, mellanhänder och bristande resurser och infrastruktur, kämpar för sin och sin familjs överlevnad.

En rättvis världshandel handlar om att se till att handeln baseras på hållbara, jämlika och rättvisa villkor – en handel som möjliggör ekonomisk, social och hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Aldrig förr har det varit så viktigt att välja kaffe, te eller kakao som värnar om schyssta arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.

Nu antar vi utmaningen för en rättvis handel och hållbar konsumtion. Den 9-12 maj samlas Sverige under fikautmaningen Fairtrade Challenge för att tillsammans fika Fairtrade-märkt, för att uppmärksamma odlarna och de anställdas rättigheter. Var med och gör skillnad du också!

Läs mer på fairtradechallenge.se

Örebros Fairtrade-diplomerade kyrkor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons