Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filip avslutade juniorkarriären med VM-silver – Elin var snabbast till ingen nytta

Tre vintrar, tre junior-VM – ett brons som bästa resultat.
Men i sitt allra sist VM-lopp som junior slog skidorienteraren Filip Jacobsson till med bästa resultat: En andraplats med Sverige i söndagens stafett.

Fyra i torsdagens långdistans och fyra i fredagens medeldistans bara sju sekunder från bronset – men när junior-VM i skidorientering i finska Imatra på söndagen avslutades med stafett fick Filip Jacobsson, 19, äntligen kliva upp på pallen och ta emot en medalj.

Degerforssonen som bor i Hallsberg, och som fick köra junior-VM i H20-klassen redan som 17-åring 2015 och var med i svenska bronslaget i fjol, gjorde nu sitt tredje och sista JVM och sitt tolfte och sista lopp – och tillsammans med Rasmus Wickbom och Henning Sjökvist körde han hem en silvermedalj åt Sverige, 55 sekunder bakom "omöjliga" Ryssland.

LÄS MER: Fina framgångar för Örebroåkarna i skidorienteringsmästerskapen

LÄS MER: Schagerström om bronsmedaljen: ”Trodde verkligen inte det skulle räcka så långt”

Wickbom hade det tufft på förstasträckan och växlade först som åtta till Jacobsson på andrasträckan, 3,5 minuter bakom då ledande Finland. Men Jacobsson körde, med näst bästa åktid på sträckan, upp Sverige till tredjeplats vid sista växlingen, och en enorm slutforcering av Sjökvist på ankarsträckan tog Sverige förbi Finland och krympte avståndet till Ryssland från 4,5 minuter till under minuten – trots att ryssarna hade Vladislav Kiselev, som tagit alla tre individuella gulden under JVM, på sistasträckan.

LÄS MER: Filip fyra på JVM – Elin femma på UEM: "Att vara snabbast bakom tre starka ryssar är jättebra"

Latorps Elin Schagerström, 16, som i går tog brons på medeldistansen i ungdoms-EM, skickade ut Sveriges F17-lag i en över halvminuten stor ledning efter förstasträckan. Men i målområdet fick Schagerström, som varit bästa svensk på alla individuella distanser i UEM, se lagkompisarna Emelie Brudin och Julia Wanner tappa både tid och placeringar. I mål var Sverige fyra (eller femma, om man räknar med Rysslands andralag), över åtta minuter bakom segrande Finland och 6,5 minuter från pallen.

Samtidigt som Jacobsson blir senior som skidorienterare inför nästa säsong (han har sommarn kvar som junior i "vanlig" orientering, och ambitionen att ta sig till JVM även där) så blir Schagerström junior till nästa säsong.