Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filip fyra på JVM – Elin femma på UEM: "Att vara snabbast bakom tre starka ryssar är jättebra"

Filip Jacobsson är världens starkaste skidorienteringsjunior – utanför Ryssland.
När långdistansen i junior-VM avgjordes på torsdagen blev degerforsaren fyra bakom tre ryssar.
Och i ungdoms-EM blev Elin Schagerström från Vintrosa bästa svenska på femte plats.

Ryska nationalsången i högtalarna och tre ryska flaggor hissade.

Vid prisceremonin efter herrarnas långdistans i junior-VM i skidorientering i finska Imatra på torsdagen var det vitt, rött och blått för hela slanten. Vladislav Kiselev tog guld för andra dagen i rad, den här gången med landslagkompisarna Aleksandr Pavlenko och Vadim Ogorodnikov närmast bakom sig.

Men på fjärde plats – som bästa ickeryss – fanns Filip Jacobsson. 19-åringen, som kommer från Degerfors men bor i Hallsberg, var nästan 5,5 minuter bakom Kiselev och 1,5 minuter från pallen efter 22 kilometer skidorientering, men hade också 24 sekunders marginal bak till Henning Sjökvist på femteplatsen.

– Det var masstart, och Kiselev och jag hade samma bana i början, så jag hängde på honom. Men sedan var det en gaffling, och då drog han ifrån och jag kom inte ikapp något mer. Men att vara snabbast bakom tre starka ryssar är jättebra. Jag är jättenöjd med placeringen Kiselev har varit stark vartenda år, ända sedan vi körde mot varandra i ungdoms-EM, och de andra ryssarna är också starka, säger Jacobsson som inledde JVM betydligt mindre kul – i onsdagens sprint var han bara 26:a, nästan tre minuter långsammare än Kiselev, efter att ha brutit staven redan vid första kontrollen.

– Jag vet inte vad som hände. Jag var inte omkull eller så, utan staven måste ha fastnat i något och gått av. Som tur var mötte jag en åkare som hade brutit loppet och fick hans stavar, men jag tappade ändå runt 40 sekunder på det där. Och sedan hade jag lite svårt att fokusera om och gjorde en miss till senare under loppet.

Jacobsson gör sitt tredje och sista JVM i skidorientering – nästa vinter är han förstaårssenior – och hoppas få vara med och försvara bronset i stafetten han var med och bärgade i fjol.

– Men vi har fyra riktigt starka åkare och det är bara tre platser i laget, så det gäller att jag gör det bra på medeldistansen på lördag också. Jag siktar på att komma topp sex där också, men det är väldigt tufft motstånd, säger han.

I ungdoms-EM, som liksom seniorernas EM avgörs samtidigt som junior-VM i Imatra, var Latorps landslagsdebutant Elin Schagerström, 16, för andra dagen i rad bästa svenska. I onsdagens sprint 15:e totalt, i torsdagens långdistans femma, bara 2,5 minuter från pallen.