Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film: Sverigepremiär i Örebro för Greenaways och Malicks senaste 

Två Sverigepremiärer blir det vid Peace Love Film Festival under Live at heart-veckan i Örebro i slutet av augusti. Det är Terrence Malicks "Knight of Cups" och Peter Greenaways "Eisenstein in Guanajuato". Båda hade världspremiär vid prestigefyllda filmfestivalen i Berlin – Berlinale – i våras. 

Annons

I år är första gången som Peace Love Film Festival hålls i Örebro. Festivalen hölls från början i Borlänge men tidigare i våras blev det känt att initiativtagarna, Shumaï Chou och Holger Carlsson, valt att flytta den till Örebro.  

"Det fanns inget riktigt intresse och engagemang för filmfestivalen i Borlänge. Vi fick ofta jobba i uppförsbacke. I Örebro har mottagandet varit något helt annat. Alla vi träffar vill vara med och bidra, sade Holger Carlsson i NA i slutet av maj.

Öppningsfilm den 30 augusti blir Sverigepremiären av Peter Greenaways "Eisenstein in Guanajuato" med finlandssvenska skådespelaren Elmer Bäck i huvudrollen. Filmen hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Berlin där den tävlade om festivalens mest prestigefyllda pris Guldbjörnen.

Avslutningsfilm blir  "Knight Of Cups" av Terrence Malick med bland andra Christian Bale, Natalie Portman och Cate Blanchett i huvudrollerna. Filmen - som även den hade världspremiär och tävlade i huvudsektionen i Berlin i år - får sin Sverigepremiär när den stänger fjärde upplagan av festivalen den 3 september direkt efter avslutningsceremonin.

En nyhet är också att filmfestivalen samarbetar med Örebro Pride som äger rum ungefär samtidigt . Söndagen 30 augusti blir det Sverigepremiär av dokumentärfilmen "Exposed" av Beth B som även kommer att finnas på plats för att presentera filmen och hålla ett föredrag under Örebro Pride.

"Det känns naturligt att samarbeta med ett så passionerat gäng som Örebro Pride med vilka vi delar värdegrunder som mångfald, fred, kärlek och likaberättigande och som precis som vi kör sin fjärde upplaga av festivalen", säger Holger Carlsson i ett pressmeddelande.