Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmen om Ljusnarsberg ska göras

Ljusnarsberg på 1950- och 60-talet ska gestaltas med film, fotografier och berättelser. Nostalgi-filmen om Ljusnarsberg ska göras.

Det råder full aktivitet i hembygdsföreningens arkiv. Det rotas i lådor, bläddras i pärmar och läses tidningsurklipp. Filmen om bygden för ett halvt sekel sedan ska sammanställas.

– Vi är i insamlingsfasen och vill ha in allt som kan vara av intresse som skildrar Kopparberg, Ställberg, Hörken, Högfors och alla andra orter i kommunen från den här tiden, berättar Clarence Werdin, projektledare från Documentary Group.

Det filmgänget vill få ta del av är alla typer av film och fotodokumentation från Ljusnarsberg under dessa två årtionden.

– Allt är av intresse, från stora händelser till små. Och från alla områden, som skolan, företagen, arbetsplatserna och idrottslivet.

Det skedde mycket i Ljusnarsberg dessa år. Bångbro-verken var en av de stora arbetsplatserna, gruvdrift och skogsbruk likaså.

– Vi har många spår att jobba med och vill helt enkelt att människor hör av sig till oss om de har filmer och fotografier som vi kan använda i nostalgi-filmen.

Många enskilda händelser kan berättas, till exempel när det franska landslaget i fotboll 1958 bodde på Laxbrogården i samband med fotbolls-VM. Eller Ställdalsolyckan 1957.

– Vi har hört om en UFO-observation. Några ungdomar ska ha tagit ett fotografi av UFO:t. Det skrevs om det i tidningen och det vore kul att få kontakt med någon av de ungdomarna som såg det.

Under hela maj månad pågår insamlandet av film och fotografier. Till marknaden i höst beräknas filmen vara klar.

– Kopparbergs marknad borde vi ju för övrigt kunna göra ett avsnitt om. Det borde finnas massor av smalfilm från marknaden hemma hos folk.