Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmvisning om Boo från förr

Hur såg det ut i Boo på 30- och 70-talet? I går anordnade Boo hembygdsförening visning av de bägge Boo-filmerna på Forum.

Den första filmen spelades in 1938 och visar den tidens skogsarbete med stämpling, fällning, aptering och hela processen fram tills att virket lastades på järnväg ut i världen. Publiken skrattade, kände igen personer och levde sig in. ”Förstå vilket slit”, ”vad mycket arbete egentligen”, hördes från bänkraderna. Filmen visar kolmilor, första maj-firande och långdans vid Boo slott. En annan del skildrar andjakt och kungajakt, när Gustaf den femte besökte Kobäcksmossen.

Det är friherren och fideikommissaren Carl-Hugo Hamilton som äger filmerna.

– Jag är jätteglad över att filmerna är gjorda. Det är ett härligt tidsdokument. De visar verkligen hur driften på godset var på den tiden. Man jämför ju med hur vi gör i dag, säger Carl-Hugo Hamilton.

Filmen från 1938 gjordes i samband med att Carl-Hugo Hamiltons farfars bror, Hugo, fyllde 50 år. I den skildras bland annat när Hugo Hamilton lät bygga Forum-huset.

Finns det några planer på att spela in nya Boo-filmer?

– Jag har inga sådana planer, men jag känner trycket på mig, säger Carl-Hugo Hamilton.

Det finns ett intresse bland ortsborna om att följa upp de gamla filmerna med nya dokumentationer.

Filmerna visades senast 2004. Lokalen var i går i stort sett fullsatt.

– Det är ett jättestort intresse. Det brukar vara fullsatt, säger Hans Bengtsson, som är ordförande i Boo hembygdsförening.

Efter paus med det kaffeservering och lottdragning visades den andra filmen, som spelades in i början på 70-talet. Den visar mer av jordbruk och arbetet vid sågen.

Läs mer i måndagens NA.