Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finland behöver mer invandring

Arbetslösheten i Finland stiger. De offentliga finanserna försämras. De närmaste åren kommer stat och kommuner att få skära ner. Finland har en statsskuld på 59 procent av BNP. Alla opinionsmätningar pekar på att Alexander Stubb får avgå efter dagens val. Det blir Centerpartiets Juha Sipilä som får bilda regering.

Vi är en grupp nordiska journalister som får en genomgång av Finlands ekonomiska läge på Finlands bank (motsvarigheten till Riksbanken). Det är ingen upplyftande genomgång. De flesta kurvor pekar åt fel håll. Finlands ekonomi har stått och stampat i tre år.

Utanför varuhuset Stockman står Juhana Vartiainen och driver personvalskampanj. Han är nationalekonom och har bland annat varit forskningschef på Konjunkturinstitutet i Sverige. Nyligen presenterade han en rapport om Finlands ekonomi tillsammans med den förre svenske finansministern Anders Borg.

– I och med att vi blir äldre så måste vi öka arbetskraftsutbudet, säger han.

– Försörjningskvoten, alltså kvoten mellan dem som arbetar och dem som inte gör det, den försämras. Då blir det en finansiell kris och underskott i de offentliga finanserna.

– Den korrekta responsen är arbetslinjen, det vill säga att man på alla möjliga sätt försöker främja arbetskraftsutbudet.

Alltså starkare drivkrafter för att arbeta. högre pensionsålder och så den fråga som är mycket svår att driva i Finland: mer invandring.

– Man har haft ett betydande inflöde av invandring i Sverige – och trots det är arbetslösheten i Finland högre än i Sverige. Ett större inflöde av invandrare leder inte per automatik till högre arbetslöshet, säger Juhana Vartiainen.

Han är inte ensam. Även ekonomerna på Finlands bank kliar sig bekymrat i huvudet och visar kurvor över hur arbetskraften i Finland minskar. Och på en direkt fråga får jag svaret: Ja, det vore bra om Finland tar emot fler syriska flyktingar. Inte bara för att hjälpa, utan av strikt ekonomiska skäl.

– Antalet jobb är inte konstant. Men det är ett argument som det är svårt för många att förstå. Så man får ibland kämpa i motvind och argumentera starkt för sin sak, säger Juhana Vartiainen.

Han var en gång i tiden socialdemokrat. Men nu kandiderar han för det konservativa Samlingspartiet.

– Det var inte ett lätt beslut. Men jag tycker inte att sossarna är mogna nog att hantera de finansiella utmaningar som välfärdsstaten drabbas av.

Det finns saker som jag gillar med finsk politik. Till exempel att en partiledare kan klappa en motståndare på axeln och ge beröm för vad han eller hon har gjort. Problemet är följande: Den senaste mandatperioden har Finland styrts av en regering där det tidvis har ingått sex partier – från Vänsterförbundet till Samlingspartiet. Ska en så bred regering hålla ihop är det lätt hänt att svåra frågor skjuts på framtiden.

– Om man vill genomföra kraftiga reformer behöver man ha en regering som har en gemensam syn. Det finns också en annan aspekt. Regeringen i Sverige vågar utmana arbetsmarknadens parter och vågar genomföra reformer som facket eller näringslivet motsätter sig, säger Juhana Vartiainen.

I dag kommer statsminister Alexander Stubb av allt att döma att få sparken eftersom kurvorna pekar åt fel håll.