Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finlands historia i korthet

Kung Erik ska enligt berättelser ha inlett korståg med syfte att sprida kristendomen bland "hedningarna" i Finland omkring år 1150.

1523 bryter sig Sverige (inklusive Finland) loss från den union som leds av Danmarks kung Kristian II.

1809 Sverige förlorar "finska kriget" mot Ryssland och tvingas gå med på att Finland blir ett ryskt storfurstendöme. Finland får en hög grad av självstyre.

1899 publicerar tsaren "februarimanifestet" som bland annat föreskriver en förryskningspolitik i Finland.

1905 I Finland genomförs en generalstrejk som tvingar tsaren att gå med på att återinföra lantdagen. Den omvandlas dessutom från en ståndsriksdag till en enkammarriksdag.

1906 genomförs de första valen till lantdagen, det första valet i Europa där både kvinnor och män har rösträtt.

Den 6 december 1917 förklarar sig Finland självständigt i röran som uppstått efter Bolsjevikernas statskupp i Sankt Petersburg.

I januari 1918 utbryter finska inbördeskriget mellan "de röda" och " de vita". Ryska trupper i Finland deltar i kriget på de rödas sida. I maj vinner den vita sidan inbördeskriget.

1921 lyckas Nationernas förbund medla fram en lösning på konflikten om Åland mellan Finland och Sverige. Åland förblir en del av Finland.

1939 inleds vinterkriget när sovjetiska trupper går till attack mot Finland.

1941 attackerar Finland Sovjet för att få tillbaka de områden som förlorats i vinterkriget. Fortsättningskriget avslutas 1944 med att Finland får behålla sin självständighet, men tvingas åter igen att göra en rad eftergifter till Sovjetunionen.

1995 går Finland med i EU samtidigt som Sverige.