Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finnkampshjälten: Fanny hoppade skadad för poäng

Foten gick sönder redan på uppvärmningen.Men Fanny Ernestamställde ändå upp för Sverige – och fixade en poäng som kan bli avgörande när Finnkampen avslutas i dag.

Det finns många klassiska finnkampshjältar i historieböckerna.

I går, i Tammerfors, föddes ännu en. Örebroaren Fanny Ernestam, 18, var inte bara yngst av samtliga i den svenska truppen till tävlingen – utan valde dessutom att komma till start i tresteget trots att hon redan på uppvärmningen kände av den fotskada hon dragits med hela sommaren.

– Det gjorde jätteont. Jag blev väldigt ledsen, och hade det varit en individuell tävling hade jag inte startat. Men nu tänkte jag: Om jag inte ställer upp så förlorar vi poäng, jag måste försöka hoppa för Sveriges skull, säger hon.

Ernestam gjorde två hopp – 12,43 i första omgången och 12,14 i andra – innan hon avbröt tävlingen och avstod de fyra sista omgångarna.

Ett resultat långt från de tio 13-metershopp, med 13,19 som topp, hon gjorde i vintras och som då placerade henne på andra plats i världen av hoppare födda 1998.

– Jag kunde inte ta i ordentligt med foten, det gjorde för ont. Hade jag gjort resultaten som i vintras hade det ju blivit en helt annan placering, så det känns jättetråkigt, säger Ernestam.

För bakom finska OS-finalisten Kristiina Mäkelä, som vann på 13,24, tog svenska Malin Marmbrandt andraplatsen på 12,90 – 29 centimeter kortare än vad Ernestam gjorde i vintras, alltså.

Finland vann grenen med 14–8 sedan Sveriges Jasmin Sabir blivit femma på 12,65 och Ernestam sexa, men den poäng Ernestam säkrade kan bli avgörande när Finnkampen i dag avslutas.

– Ja, det kan ju bli så. Jag fick i alla fall ett resultat och en poäng, och det var det viktigaste. Men jag är väldigt besviken på att det inte gick bättre, säger Ernestam som hade svårt att njuta av finnkampsdebuten.

– Jag kunde liksom inte ta åt mig av att det var mycket folk på läktarna och en fantastisk stämning. Det blev att jag bara tänkte på foten, hur tråkigt det var att jag inte kunde hoppa som jag ville.

Inte heller KFUM Örebros sprinter Elin Östlund eller Hälleforsfostrade långdistansaren Louise Wiker bidrog med särskilt många poäng. Östlund blev femma på 100 meter och sprang tredjesträckan när svenska stafettlaget förlorade 4x100 meter, medan Wiker blev femma på 10 000 meter.

Östlund sprang på 11,81 och Wiker på 34.25,29 – hennes bästa tid på distansen på fyra år – och Sverige, anfört av Sanna Kallur respektive Meraf Bahta, fick poängövervikt 12–10 i båda grenarna.

Svenska laget leder damkampen med 105,5–99,5 i halvtid, medan finska herrarna har enpoängsledning 114–113 efter första dagen.

I morgon tävlar KFUM Örebro-duon Jiannis Smalios för Sverige och Hanna Wiss för Finland i spjut respektive längdhopp.

Dessutom tävlar stavhopparen Tom Johansson i pojkkampen, där Sverige leder med 57–46.

För Ernestam, som gjorde säsongspremiär utomhus när hon tog SM-brons förra helgen, väntar nu ett par veckors helvila av foten innan hon drar igång en ny grundträningsperiod med sikte på starten av inomhussäsongen i februari.