Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det en glaciär i Jönköping?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Dan innan julafton åkte jag hem till mina föräldrar som bor strax söder om Jönköping. I somras lade jag intresserat märke till en stor hög med grus och smuts längsmed E4:an men nu innan jul var det inte så mycket grått i det området och högen har ökat markant i storlek. Nu tror jag ingen tvekar om att det i höjd med Råslätt finns ett dumpningsställe för snö, det är ganska svårt att missa det.

Det var även ett dumpningsställe för snö förra vintern och den tidigare nämnda grushögen dolde i somras några meter snö som väldigt långsamt smälte. I trakterna kring Jönköping finns nu ett snödjup på 6 dm. Förra vintersäsongen uppmätte Flahult, som ligger strax söder om Jönköping, ett snödjup på 94 cm i februari. I södra Sverige kom snön i år ovanligt tidigt och i stora mängder. Det kan även tilläggas att december räknas som den första av tre vintermånader.

Definitionen på en glaciär är snö som läggs lager på lager men inte hinner smälta undan. Till slut omvandlas den till is. Nu är frågan om snöberget i höjd med Råslätt finns kvar sommaren 2011. Vem vet, Jönköping kanske börjar marknadsföra sig som en stad som under sommaren lämpar sig för bad i Vättern eller sjöarna runtomkring varvat med turer i skidbacken?