Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det för många sjuksköterskor?

Man behövde höja sjuksköterskornas löner. Vårdförbundets Strategi: Skapa en högre status och en sjuksköterskebrist.

Arbetsgivaren gick helt med på denna linje. Sjukvårdsbiträden togs bort, antalet undersköterskor minskade, sjuksköterskor i chefsposition ökade, krav på antal sjuksköterskor på olika positioner ökade. Sjuksköterskor ska nu täcka upp det mesta i vården, på alla nivåer. Numera är sjuksköterskor i majoritet både bland personalen och i ledarskapet, det är en ensidig dominans som ingen vågar utmana trots att det inte alltid ger bästa vården. Vårdförbundet har lyckats bra. Mellan 2014 och 2017 steg sjuksköterskornas löner med 17 procent. En sjuksköterska har nu högre lön än en lärare. De senaste 20 åren har få andra yrkesgrupper haft motsvarande löneutveckling. Sjuksköterskorna har fått den löneökning de var värda. Men har vi då fått den bättre vård vi önskade? Eller har vi problem när vårdplatser minskas på grund av sjuksköterskebrist och samtidigt utför sjuksköterskor arbeten som andra kan utföra? Vad är för patientens bästa?

Nya Karolinska varslar 350 undersköterskor, 250 läkare men inte en enda sjuksköterska. Södersjukhuset varslar undersköterskor och läkare, inga sjuksköterskor. Kvar får man omvårdnadspersonal dyrare än undersköterskor. Omvårdnad kräver inte alltid tre års universitetsutbildning. Och med färre läkare får vården betydligt lägre medicinsk kompetens. Vårdförbundet styr vården. De är skickliga men deras uppgift är att ta hand om sina medlemmar. Inte patienten.

”En personal”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel