Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det något du kan göra för andra under julen?

Annons

Nu kommer julen smygande! När jag tittar ut på vårt vackra torg genom Rådhusfönstret ser jag julbelysningen tindra, människor jäkta mellan affärer, lite snö på taken. Nej, vänta nu snön har visst smält! Ja, ja, det kommer nog ny snö snart.

Vi har precis haft vårt Luciafirande här i huset. Lions Lucia förgyllde vår morgon med vacker sång. Vi kan konstatera att vi har otroligt duktiga tjejer i kommunen som vet hur man gör när man ska få stämningen på topp. Till julen tänker vi gärna på våra nära och kära. Vi ser fram emot helgerna för då träffar man släkt, kanske får lite extra ledigt och så vidare. Alla vet, eller borde veta vad den egentliga orsaken till firandet är. Men jag vågar nog påstå att det för de allra flesta inte handlar om firandet av Jesu födelse längre. Snarare är det en familjehögtid.

Det finns många som tvingas fira sin jul i ensamhet. Andra kanske har en gemenskap men saknar ekonomiska resurser. Man kan inte vara med i tävlingen med att äta flest julbord. Man kanske inte ens har råd till både skinka och sill på sitt eget julbord. För dessa människor kan julen i stället vara en mindre glad högtid. Familjer finns där alkoholen styr hur firandet ska bli. Det är inte ovanligt att barn drabbas i det sistnämnda fallet.

I min lilla hemby bjuder man in alla ”ensamma äldre” till ett julbord. Man får förvisso lägga en liten slant. Men framförallt får man äta sin julmat tillsammans med andra. Det är en förening som står bakom, med en kille som heter Kent Larsson i spetsen. Över huvud taget kan man fundera ett extra varv om man har någon bekant som man tror är ensam. Bjud in hen om inte på julafton, så under helgerna. Jag lovar att ni kommer betraktas som hjältar.

Fattigdomen är förstås mycket svårare att hantera. Inte minst om det beror på familjer där alkohol och droger är orsaken. Även här finns organisationer som gör enorma insatser för att minska följderna. Jag tänker på Verdandi, våra kyrkor, Lions med flera. De gör på olika sätt ovärderliga insatser för att motverka ensamhet, stödja dem som har det tufft. I huvudsak görs det av helt ideella arbetsinsatser. De gör sådant som kommuner inte kan eller får göra. Men utan dessa insatser skulle samhället vara halvt. Visst är kommunens arbete viktigt och i vissa fall rent av livsavgörande. Men det gäller även den ideella sektorn. Utan dessa sociala insatser skulle kostnaderna rusa i höjden. Troligen skulle resultatet inte heller bli bättre, då vi faktiskt kanske uppskattar den personliga kontakten mer än myndighetskontakten. Det kommunerna kan göra, och gör, är att stötta dessa föreningar. Det sker dels genom föreningsbidrag i olika former, men det kan också ske på andra sätt. Olika typer av stöd till föreningar i stort och smått. Allt från gemensamma projekt till att bara hjälpa föreningarna med regeltolkning etc.

Så från min sida vill jag framför ett stort tack och önska alla föreningsmänniskor en riktigt God Jul och Gott Nytt år! Till övriga vill jag önska detsamma, men också med uppmaningen och frågan: Finns det något Du kan göra?

Per Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Askersund (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons