Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det några bevis för att Hanif Bali är nazist?

Den här texten vill jag inte skriva för det börjar bli jobbigt att ständigt tjata om tonen på sociala medier.

Men den behöver skrivas för den visar att det milt sagt kan gå troll också i de fina salongerna och att vissa anser att det är okej att häva ur sig vad som helst då ens "motdebattör" beter sig klandervärt. Som när det gäller kritiken mot riksdagsledamoten Hanif Bali (m). Han är en person som ofta tangerar till det oanständiga i sociala medier, men en del av hans "kritiker" går då inte över gränsen utan beter sig rent ut sagt vedervärdigt.

Arnstad är en kontroversiell debattör och har bland annat hävdat att den danska tidningen Jyllands-Posten "hoppades på" en terroristattack för att de publicerade karikatyrer av proften Muhammed.

En sådan är journalisten Henrik Arnstad som omnämnts positivt av statsminister Stefan Löfven. Arnstad är en kontroversiell debattör och har bland annat hävdat att den danska tidningen Jyllands-Posten "hoppades på" en terroristattack för att de publicerade karikatyrer av proften Muhammed. Med den logiken skulle även NA "hoppas på" att utsättas för en terrorattack. När sedan Arnstad konfronterades säger han sig inte ha något minne av att ha skrivit texten. På Twitter har Arnstad också påstått att svenska soldater i Afghanistan är där för att "slakta civilia".

I helgen hävdade Arnstad på allvar i en konversation med en förvånad moderat fritidspolitiker att Hanif Bali samarbetar med nazistiska Nordiska Motståndrörelsen (NMR) för att Bali dristade sig till att länka en artikel där Arnstad åker elektrisk skateboard. Förvisso finns det fog för att kritisera Bali och han går som sagt ofta över gränsen när det gäller raljans och tonläge. Men Henrik Arnstad är en offentlig person och då får han leva med att en artikel i Södermalmsnytt kommer att länkas även av människor som inte gillar ens åsikter. Likaså ska en riksdagsledamot tåla både ett och annat, men att på allvar hävda att Hanif Bali som kom hit som ensamkommande flyktingbarn samarbetar med nazister är gå över alla gränsen. I NMR:s Sverige är vare sig Bali eller undertecknad önskvärda och det handlar kort och gott om etnisk bakgrund.

Det finns även invändningar mot att skriva denna text då det vore att ge Arnstad luft under vingarna. Men han är en offentlig person som recenserar böcker i stora tidningar som Göteborgs-Posten och vars bok om fascismen har omnämnts positivt av Stefan Löfven. Han bör därför föregå med gott exempel och det är faktiskt inte tillåtet och lagen är tydlig när det gäller förtal:

"BrB 5 kap 1 paragrafen: Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning."

Hanif Bali skulle helt enkelt kunna anmäla Henrik Arnstad eftersom det inte finns en tillstymmelse till samarbete mellan honom och NMR. Det är därför hög tid för Arnstad att presentera bevis för sin tes alternativt bör han tänka både en och två gånger innan han använder sociala medier. För det finns faktiskt människor som läser honom och som än så länge tar hans ord på allvar och Balis kommentar är träffande: "Detta sätter fingret på den dubbelmoral som finns i densvenska offentligheten, när jag kallar Arnstad för "pinsam" gårtyckonom man ur huse för att berätta hur det är raljant, på gränsen ochmobbing. När mina meningsmotståndare kallar mig rent lagvidrigt förnazistkollaboratör är det knäpptyst. Arnstad har tur i att jag inte gillar attjuridifiera det politiska käbblet."