Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fira din examen - inte föräldrarnas ursprung

Jag vill börja med att gratulera alla som tagit studenten. Det är tråkigt att eran firande blev annorlunda än hur det brukar vara men det är inte mindre värt för det.

Det är en fråga som jag har velat ställa under fler år. Varför så många ungdomar som är födda och uppväxta här går och viftar med flaggor för de länder som deras föräldrar kommer ifrån i samband med skolavslutningen.

Jag är bland de som brukar fråga hur många år någon ska ha bott här för att bli betraktad som en svensk? Kan man inte vara svensk och vara mörkhyad med mera?

Jag tycker man skall vara stolt och inte glömma sin bakgrund men är man född och uppväxt här och knappt varit i föräldrarnas hemland ser det löjligt ut att vifta med ett lands flagga bara för att föräldrarna är därifrån.

Ofta blir vi med invandarbakgrund diskriminerade, vi kanske inte får det jobb vi borde få, inte få den bostad som vi borde få eller blir annorlunda behandlade av myndigheter och polis. När sådant inträffar måste vi protesteran och fråga varför vi behandlas annorlunda.

I mina ögon blir det konstigt att ena sekunden kräva och fråga varför vi inte ses som svenskar, men när man skall fira något stort, som typ studenten, då är det inte svenska flaggan som gäller utan en annan flagga. Jag är medveten att många kommer att tänka, visst kan man välja att vara si och så och ändå vara med si och så. Vad är det man brukar säga: ”Man kan inte både äta kakan och ha den kvar”.

Fekreyesus Yohannes

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel