Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Firade 600 år och "tasigförsamhet"

– Att det bubblar lite mer här än på andra ställen, det märks ju inte minst en sådan här dag, säger Jimmy Nordengren, en av Ervallas allra färskaste invånare.

”Ta sig för-samhet”.

Så beskriver entusiasten Per-Åke Sörman vad som är speciellt med just Ervallabygden:

– Jag upplever att här väntar vi inte på att någon annan ska komma och göra något, vi fixar själva. Sedan bygdelaget bildades 2009 har vi också blivit mycket bättre på att samordna oss, säger han.

Regnet faller över Ervallas högtidliga 600-årsfirande på lördagen, där landshövding Maria Larsson invigningstalat i kyrkan, 600 centimeters-tårtan står uppdukad i församlingshemmet, och lokala hantverkare och odlare ställt upp till marknad vid hembygdsgården. På skolan och förskolan är det öppet hus, men också mini-seminarier om landsbygdsskolor och andra framtidsfrågor för bygden. Inte ens i jubileumsskriften ”Ervalla 600 år” sneglar man enbart bakåt: Svartvita bilder får samsas med tankar om fiberanslutning, fler bostäder och befolkningskurvor. Håller utvecklingen i sig riskerar Ervalla att ha minskat sitt invånarantal med 7–8 procent på 25 år till 2023. Det här vill bygden vända.

Familjen Nordengren består av Jimmy, Carina, sonen Gustaf och ett syskon på väg. De har precis köpt hus i Ervalla, och flyttar hit i september från en central lägenhet i Örebro. I Ervalla hittade de ett fint hus till rätt pris, med närhet till skog och mark och inte minst skola.

– Med två barn kände jag att jag ville ut på landet. Ändå tar det bara 20 minuter tills man är mitt i stan. Jag har faktiskt klockat, så det stämmer, säger Jimmy.

Rickard Nilsson står med sonen Theodor 3,5 år bredvid grillen där Ervalla SK säljer korv (lite senare denna dag ska ESK:s herrlag dessutom lyckas spela sig upp i femman).

Rickard är uppvuxen i Ervalla och flyttade tillbaka för två år sedan, lagom tills nya förskolan invigdes. Han lyfter också fram läget och närheten till både Örebro, Nora och Lindesberg. Rickard tycker att stämningen i bygden förr var lite av att befinna sig i en nedåtgående spiral, med utflyttning, nedlagd service och affär.

– Nu är inställningen mer att jobba med det som är och gå vidare. Det är en mental skillnad, det finns ett go nu, tycker Rickard.

Han framhåller att det faktiskt finns både skola och förskola, och har upptäckt flera återvändare till Ervalla bland barnens föräldrar.

Men den här trenden då, att alla vill bo centralt?

– Det finns nog en punkt när man tröttnar på uteserveringar och stadsliv, när man vill ha det lite lugnt och stilla och bo på en plats där folk känner varandra, säger Rickard.