Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisk med trix, fix och finess

Att grilla fisk är enklare än du tror. Dessutom är det sommarens snabbaste middag. Med lite trix, fix och finess får du lätt fason på firren.

Annons

Många är rädda för att grilla. Men ännu fler är rädda för att grilla fisk. Det är synd och skam eftersom det finns få saker som går upp mot en nygrillad fiskbit med precis den där rätta anstrykningen av koleldad grillsmak. En klyfta citron och ett glas vitt till det och himmelriket är nära.

Medelhavsmat

Ja, alla ni som varit på solresa i varma länder vid havet vet vad jag svamlar om. Vid Medelhavet fegar vi inte det minsta för att peka ut en ful fisk bakom disken och sedan sluka den rubb och stubb en kvart senare, efter att den har fått gå sig gudomlig på grillgallret.

Men på hemmaplan blir vi ack så skrajsna. Det där med att grilla fisk verkar ruggigt komplicerat. Den går sönder, blir torr, fastnar och beter sig. Fram med flintasteken i stället. Fast i själva verket är det inte alls krångligt. Särskilt inte om man tar hjälp av några simpla knep och redskap.

Fynda grillnätEn bra regel är att gallret ska vara riktigt hett, då fastnar fisken inte lika lätt.

Själv använder jag dessutom ett grillnät köpt för en knapp hundralapp. Det är tillverkat av någon sorts teflonsilikon eller annat rymdaktigt material och har en förmåga att rädda fisk och annat ätbart från att fastna i gallret. Grillnät och grillkorgar, som också har samma funktion, är grymma uppfinningar för räddhågsna fiskgrillare.

Vill man helgardera sig fungerar förstås folie förnämligt. Svep in hela härligheten i ett rejält stycke folie och proppa paketet fullt med sommarsmaker. Så mycket enklare kan det inte bli.

Välj rätt fiskMen det gäller även att välja rätt fisk. Feta fiskar såsom lax, marulk och hälleflundra är enklast att grilla eftersom de håller ihop bäst. Men jag vill även slå ett slag för bläckfisk som går blixtsnabbt att grilla och är enkelt att lyckas med. Magrare fiskar lämpar sig bäst i folie eller grillkorg.

Att linda fiskbitar med bacon är också ett bra knep. Blanda däremot inte olika fisksorter på grillspett eftersom de oftast inte har samma tillagningstid. Tänk också på att inte spruta citronsaft på fisken förrän efteråt, eftersom den riskerar att snabbt bli torr annars.

Överlag går det rysligt fort att grilla fisk.

Annons