Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixaren och polisen som vill hjälpa till

 
Val 2014
Visa alla artiklar

En vilja att hjälpa till när människor har haft problem, det har alltid varit en drivkraft i politiken för moderaten Anders Åhrlin.

Det är mycket som måste fixas för att hålla i gång ett åkeri. Det vet Anders Åhrlin en hel del om. Han fick börja i tidig ålder att hjälpa till i familjeföretaget hemma i Dala-Järna.

– Min far var väldigt noga med att jag skulle lära mig verksamheten från botten, säger han.

Det var en uppväxt med lastbilar, diesel, verktygslådor och jobb. Fast han hade inte huvudet under motorhuvar hela dagarna. Han var alltid nyfiken på vad som fanns utanför. I samhället.

– Jag hade ett samhällsintresse. När jag såg hur mycket vi jobbade i familjen tänkte jag att jag ville vara med och förändra samhället och se till att det blir tryggare och bättre.

Intresset ledde honom in i politiken. Från moderata ungdomsförbundet till politiska uppdrag i landsting och kommun, och även en tid som ersättare i riksdagen. Men likväl som han en gång hade blivit nyfiken på världen utanför lastbilsgaraget började Anders Åhrlin fundera på livet utanför sammanträdesrummen.

– När jag har sett att människor har problem har jag alltid velat hjälpa till. Då kände jag att polisyrket var ett yrke där man kunde göra verklighet av det.

Politiken lades på hyllan, och i stället skaffade han sig en uniform.

– Jag sa att jag ska skaffa mig ett riktigt jobb, en utbildning och ett liv. Jag ville se samhället från det perspektivet. Jag var väldigt nyfiken av mig på det viset.

Det tog lång tid innan han åter började snegla på den där hyllan, där politiken låg en smula dammig och oanvänd. Men plötsligt lockade den igen.

– Under tio år som polis hinner du se väldigt mycket. Jag fick till exempel se hur utanförskapet påverkade barn och ungdomar. Fick se människor som har det riktigt svårt och deras livsval. Jag kände att som politiker har man andra möjligheter att kunna påverka där.

Han berättar att han omprövade värderingar under åren som polis. Samtidigt hade Moderaterna gjort samma sak. Det blev liksom hand i handsken för Anders Åhrlin.

– De nya Moderaterna ser samhällsproblemen på ett annat sätt. I Örebro exempelvis lyssnar vi på örebroarna och deras problem och därefter skapar vi en politik för att lösa problemen, förklarar han, och fortsätter:

– Att vara med i ett mer lyssnande och ansvarstagande parti såg jag väldigt mycket fram emot. Ungefär som polisyrket. Du hamnar i en situation där människor har problem, väldigt allvarliga problem i många fall, och som polis har man möjlighet att hjälpa och lösa den situationen, i alla fall tillfälligt.

Vad är din drivkraft?

– Viljan att hjälpa och ställa till rätta.

Om du inte var politiker, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag jobba som polischef någonstans.

Vad är svårast med att vara politiker?

– Att man alltid har en känsla av att man inte räcker till. Man skulle vilja göra mer.

Vad är det som begränsar?

– Det kan vara allt från andra partiers viljor till resurser. Det kan vara att tiden inte räcker till för allt det jag vill åstadkomma.

När är det roligt i politiken?

– När man träffar örebroare och de har sett att vi har gjort förändringar och att de uppskattar det. Det är det absolut roligaste.

Samtidigt är det inget okänt fenomen att folk klagar på politiker, men Anders Åhrlin störs inte särskilt av det.

– I grund och botten är det sunt att ha åsikter om politiken. Vi är ett demokratiskt land och har en stor respekt för demokrati. Det innebär också att folk måste kunna uttrycka sig, tycka och tänka om politiker. Det är en grundsten i en fungerande demokrati. Fast visst kan den där grundstenen kännas lite lös ibland, det erkänner han.

– När många klagar på någonting fast man har lagt ned mycket ambition och haft ett gott syfte med det. Då kan det bli tröttsamt.

En del drar det så långt som till politikerförakt.

– Ja, men jag fokuserar på dem som uppskattar det vi gör och kommer med konstruktiva förslag.

Han beskriver ideologin som ett sätt att tänka politik. Hur man ser på samhällsproblemen och den praktiska politiken.

– Men under mina tio år som polis har jag lärt mig att man också måste hitta pragmatiska lösningar. Bra lösningar på örebroarnas problem. Ideologin får inte sätta stora hinder för att utveckla Örebro.

Beskriv med tre ord vilka frågor du tror att valet i Örebro 2014 kommer att handla om?

– Skolan. Jobben. Tryggheten.

Vilka är de tre viktigaste utmaningarna?

– Skolan Jobben. Tryggheten.

Anders Åhrlin (M)

Familj: Fru och en son på snart ett år.

Ålder: 35 år.

Bor: Villa som jag till stor del har byggt själv. Inte hela, men jag gillar att snickra.

Tidigare jobb: Arbetat i familjens åkeri Dala-Järna. Polis.

Fritiden: Fiskar och snickrar på huset.