Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fixarservice införs i Lekeberg

En fixarservice i Lekeberg införs på prov nästa år. Alla pensionärer ska kunna få hjälp med enkel hemservice högst två timmar i månaden.

Annons

”Fixar Malte” har funnits i en del kommuner sedan flera år tillbaka. Redan 2001 steg Malte Larsson in på arenan i Höganäs kommun som en fixarservice åt äldre. Bland annat har antalet fallolyckor i hemmen minskat sedan tjänsten infördes. Nu är det dags för Lekebergs kommun att införa samma tjänst på prov under 2012. Verksamheten ska enligt kommunstyrelsen varken kosta något för pensionärerna eller konkurrera med det privata näringslivet som till exempel erbjuder städning. De tjänster som kommunen skall erbjuda är enklare och mindre omfattande.

Arbetssökande ungdomarDet kan handla om att byta en glödlampa, sätta upp saker, flytta möbler med mera. De som utför tjänsten är tänkt att vara ungdomar från arbetsmarknadsenheten som ska ansvara för verksamheten. Arbetsmarknadsenheten genomför en satsning för att ge arbetssökande ungdomar både arbetsträning och praktik.

Brödtext:

– Ja det är bra och meningsfulla arbetsuppgifter för ungdomar, menar kommunstyrelsens ordförande Henrik Hult (C).

Lång väntanKommunen har väntat länge innan man bestämt sig för att införa en fixarservice. Ett medborgarförslag lämnades 2007 men då ansåg varken kommunstyrelsen eller vård- och omsorgsförvaltningen att det fanns pengar. Våren 2011 lades en motion från Kjell Edlund (S) om att de äldre skulle kunna välja fritt några timmar i månaden av den hjälp de har rätt till från hemtjänsten. Men den motionen tillstyrktes inte av vård- och omsorgsnämnden.

– Men kommunstyrelsen har bett oss att svara igen på motionen, säger Kent Runesson som tycker att det nya beslutet är bra.

I slutet av maj lämnades ett nytt medborgarförslag från Edith Pettersson, 89 år, om att införa en ”fixarnisse”. Förslaget lämnades via kommunfullmäktige till vård- och omsorgsnämnden som ännu inte hunnit behandla förslaget.