Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjärde nostalgifilmen på gång

Det ska fokuseras lite extra på föreningslivet, musiken och kulturen.
Nu börjar arbetet med att samla material till en fjärde nostalgifilm om Hällefors.

Annons

– Denna film blir en samlingsfilm med material både från 1960-, 70- och halva 80-talet, berättar Enar Karlsson från Documentary group som gör filmerna.

Under arbetet med de tre första filmerna om Hällefors och Grythyttans historia, baserad på film, fotografier, dokumentation och intervjuer, så har filmgruppen fått in en stor mängd material.

– Vi får hela tiden in nya samlingar och vi vill nu visa delar av dessa. Att vi låter denna film sträcka sig till mitten av 80-talet beror på att där finns det en teknisk brytperiod från övergång från smalfilm till videofilm.

Gästgiveriets uppbyggnad

Denna gång ska man bland annat berätta om uppbyggnaden av Grythyttans gästgiveri på 1970-talet, musikföreningen Harmoni och livet på fritidsgården i Hällefors. Ännu mer material från högertrafikomläggningen har man också fått in.

– Vi gör även ett avsnitt om paddling på Svartälven. Många som varit ute på kanottur på älven har också filmat detta och här har vi planer på att göra en sorts sammanfattning, säger Clarence Werdin.

Unikt material

– Hela tiden får vi tag i unikt historisk material med filmer som folk har i sina samlingar, bland annat ännu mer filmsnuttar på konstnären Björnjägarn, säger Enar.

Till sommaren ska Hälleforsfilmen nummer fyra vara klar och Documentary group tar gärna emot fler filmer.

Nostalgifilmerna har blivit ett signum för filmföretaget. Just nu pågår arbetet med filmer även från Ljusnarsberg, Lindesberg, Degerfors, Kumla, Laxå, Hagfors och Torsby.

– Vi jobbar dessutom med en film om Loka brunn, om anläggningens historia och om Spendrups planer för framtiden.