Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fladdermus kan stoppa Karro-utbyggnad 

Karros utbyggnad är hotad. Varför? Jo, en fladdermus har synts i närheten av skolan.

Renoveringen av Karolinska skolan har satt i gång. Samtidigt planerar man att bygga ut skolan och även bygga en matsal, för det behöver detaljplanen ändras. Men utbyggnaden kan nu stoppas.

Anledningen är att en gråskimlig fladdermus har setts på skolområdet. Visar det sig att den bor i något av de träd som måste tas bort eller under panelen till skolhuset som ska byggas ut kan det bli ett problem.

– Vi har lämnat ett yttrande att man behöver inventera fladdermusförekomsten ytterligare innan man fastställer detaljplanen, säger Marie Jonsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen och berättar att alla fladdermöss är fridlysta och skyddas i lag enligt artskyddsförordningen.

Fladdermusfrågan har nu hamnat på kommunens bord. Malin Björk är chef på enheten för naturvård.

– Vi ska nu titta på hur utbyggnaden påverkar fladdermusen, men gråskimlig fladdermus är en ganska vanlig art som varken är hotad eller rödlistad.

Men behöver man bry sig om den ändå?

– Alla fladdermöss är fridlysta och länsstyrelsen vill att vi tittar närmare på det här.

Vad ska ni göra?

– Exakt hur vi ska gå till väga vet jag inte. Det här är inte ett helt lätt uppdrag. Vi vet inte om den bor där eller om den bara söker föda i området. Men vi får utreda det på något sätt.

När utredningen ska vara klar är också osäkert. Över huvud taget är fladdermusproblemet något man inte direkt har stött på tidigare.

– Ja, det här är en ny fråga för oss och vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det, säger Malin Björk.

Efter kommunens utredning får man ta ställning till hur man ska gå vidare.

– Frågan är om man kan göra utbyggnaden utan att skada fladdermusen eller om kommunen måste söka dispens. Men för att få dispens måste olika krav först uppfyllas, säger Marie Jonsson.

Kan hela bygget stoppas på grund av en fladdermus?

– Ja, teoretiskt kan det bli så.

Bengt Asplund är teknisk chef på det kommunala fastighetsbolaget Futurum som har hand om ombyggnaden.

– Vi har redan tappat en månad på grund av det här. Detaljplanen skulle ha tagits upp i augusti men kommer nu inte upp förrän i september.

Ställer det här till med problem för er?

– Både ja och nej. Detaljplanen måste vinna laga kraft för att vi ska få bygglov för matsalen och det här skapar ju en osäkerhet. Fråga är om vi blir mer försenade eller om det bara blir en månad.

Har du stött på det här problemet tidigare?

– Nej, och då har jag ändå varit i byggsvängen sedan 70-talet.

Fladdermusfakta

Gråskimlig fladdermus blir 55-66 mm lång, är på ovansidan gråspräcklig och på undersidan nästan rent vit. Den finns i skog och kulturbygd men har också anpassat sig väl till att bo inne i städer och söker sig ofta dit på hösten.

Hanarna har ett för människan väl hörbart, tickande revirläte, som framförs under höstens parningsflykt. Gråskimlig fladdermus förekommer i Sverige norrut till södra Norrlands kusttrakter och dessutom i Central- och Östeuropa.

Källa: Nationalencyklopedin