Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flaggdag – men bara i Bergslagen

För den som är road heraldik, vilket betyder läran om vapensköldar, flaggor och symbolers betydelse, är det onekligen en spännande diskussion. Föreningen Bergslagsflaggan har registrerat 31 mars som flaggdag, men möter motstånd i form av Riksarkivet. Statsheraldiker Henrik Klackenberg menar att föreningens flagga och flaggdagen är ogiltig eftersom det finns flera bergslager och ”Bergslagen” kan därför inte kan ha en egen flagga.

Klackenbergs kritik är relevant. Om någon vet hur det ska förhålla sig med flaggor så är det han. Men även bergslagsflaggans upphovsman Björn Thärnström har goda synpunkter när han påpekar att kritiken säkerligen även handlar om estetik.

Historien är fylld av flaggor som sällan fått en enhetlig form redan från början.

Det dröjde 200 år innan brittiska Union Jack fick sitt nuvarande utseende och franska trikoloren är sprungen ur den rosett revolutionären Camille Demoulins bad sina anhängare bära 1790. För att inte tala om vår egna blågula fana som först beskrevs i ett brev 1562, men vars utseende slutligen reglerades 1906.

Vad dessa flaggor har gemensamt är att de stod sig för att de var populära i breda folklager. Det var ingen myndighet som designade dem från början och när de slutligen fastställdes hade de förändrats betydligt.

Nationell och lokal patriotism är till sitt väsen organisk och inte statisk. Därför kommer Bergslagsflaggan att stå och falla med sin popularitet. Om många flaggar kommer den finnas kvar och om ingen gör det kommer den att försvinna.

Förvisso har Henrik Klackenberg rätt i att det finns många bergslager, men bara ett Bergslagen och därför är kritiken om att den kan misstas inte relevant i sitt sammanhang. Skåneflaggan platsar inte i Norberg och Bergslagsflaggan kommer inte gå hem i Nöbbelöv.

Dessutom är tillåtandet av flaggan viktigt för den lokala demokratin. Det är en inkluderande symbol som kan användas av alla och i dag behöver vi mer samhörighet snarare än mindre. Ett steg i rätt riktning kan kanske, därför vara att pröva flaggan och se hur den tas emot.