Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flathet inför barnäktenskap är ett gammalt moderat problem

Svar till Katarina Tolgfors, Moderaterna (NA 5/4).

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige, båda parter som vill ingå ett äktenskap ska vara minst arton år gamla. Det är självklart för oss socialdemokrater.

Sverige har i dag en av världens hårdaste lagar mot barnäktenskap. Den broschyr som Socialstyrelsen tog fram, och som snabbt drogs tillbaka, har fördömts hårt av den S-ledda regeringen.

Måltavlan för Katarina Tolgfors (M) anklagelser om ”flathet” bör därför vara hennes eget parti, Moderaterna. Den nuvarande S-ledda regeringen agerar mer resolut för att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige

Frågan om barnäktenskap som ingåtts i annat land var uppe också under den förra Moderatledda regeringens tid vid makten. Den M-ledda regeringen valde då att ha kvar undantaget för äktenskap som ingåtts i andra länder mellan personer så unga som sexton år om de saknade anknytning till Sverige när de blev gifta.

Måltavlan för Katarina Tolgfors (M) anklagelser om ”flathet” bör därför vara hennes eget parti, Moderaterna. Den nuvarande S-ledda regeringen agerar mer resolut för att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige.

Till sommaren kommer en ny skarp lagstiftning där den förra Moderatledda regeringens undantagsregler avskaffas.

Att värna barn i utsatta situationer, inte minst flickor, är för viktigt för att användas som en bricka i ett politiskt spel. Därför är det djupt olyckligt att Katarina Tolgfors (M) sprider felaktigheter och missvisande påståenden. Vad hände egentligen med den seriösa debattnivån?

Eva-Lena Jansson

Socialdemokraterna, riksdagsledamot, ordförande S-Kvinnor i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel