Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler äldre ska vårdas i hemmet

Antalet platser på korttidsboendet Syrenen minskas till hälften och fler äldre ska vårdas i hemmet. Socialnämnden har tagit beslut om ett förändrat arbetssätt i äldreomsorgen.

Annons

Vid ett extrainsatt socialnämndsmöte nyligen tog politikerna beslut om att införa den modell för äldreomsorgen som förespråkas av socialchef Inger Adolfsson.

– Modellen går ut på att man ska få komma hem efter en sjukhusvistelse och att man får känna efter hur man fungerar i hemmasituationen. Nu kommer man till Syrenen och där är fokus på det sjuka perspektivet. Med det nya fokuserar man på det friska, förklarar Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande.

Hjälp och stöd

När en vårdbehövande blir utskriven från sjukhuset ska han eller hon i normalfallet få komma direkt till hemmet där ett team av arbetsterapeut, sjuksköterska och undersköterska ger mycket hjälp och stöd. Efter två veckor utvärderas hur mycket hjälp personen egentligen behöver och ett formellt biståndsbeslut fattas. Initialt blir det alltså ett stort behov av hemtjänsten, men på sikt ska hemtjänstens insatser landa på en lägre nivå, är tanken.

I vissa fall görs undantag från att man ska gå hem direkt, exempelvis för personer i behov av palliativ vård eller med svår demens. För dem ska Syrenen finnas kvar som en möjlighet.

Läs mer i onsdagens Nerikes Allehanda.

Annons