Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler anmäler kränkningar i skolan

Antalet anmälningar om missförhållanden i skolan ökade med 20 procent förra året, enligt Skolinspektionen. Örebro län hade näst flest anmälningar i hela landet sett till befolkningsmängd.

Bara Norrbotten hade fler. Skolinspektionen tror att ökningen bara till viss del kan förklaras med att det numera är lätt att göra en anmälan på Barn- och elevombudets (BEO) webbsida.

Sammanlagt inkom 1 550 anmälningar. Den vanligaste orsaken till en anmälan är att någon tycker sig utsatts för kränkande behandling. Det näst vanligaste handlar om att skolan inte ansett att en elev behöver särskilt stöd.

Örebro ligger också högt (fjärde plats bland länen) när det gäller hur många beslut som ledde till kritik mot en skola.

Det är svårt att veta varför så många elever känner sig kränkta i Örebro kommun. Det menar kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) som givit alla skolchefer i uppdrag att jobba med likabehandlingsplaner.

– Om det nu är så att fler elever känner sig mobbade så är det väl bra om det kommer upp till ytan, säger Bondeson.

Men han anger även andra förklaringar till det ökade antalet anmälningar, som att informationen att man enkelt kan kontakta Skolinspektionen gjort att fler elever och målsmän agerar.

– Skolinspektionen är en ny myndighet som fått ett tydligt uppdrag att både ta emot och utreda anmälningar och i vår kommun arbetar vi nu med likabehandlingsplaner som ska förnyas varje läsår, säger Bondeson.

Hittills har man hunnit med en utvärdering med representanter för skolor och förskolor och det beslutades då att man i högre grad ska arbeta för att få med också elever och målsmän i arbetet.

– Vi följer också upp alla incidenter och tycker att det görs bra, säger Bondeson som tycker att den nya myndigheten har en viktig uppgift.

– Skolinspektionen tillkom för något år sedan just därför att regeringen inte var nöjd med den kontroll som görs på skolorna.