Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler asylsökande passerar Lindesberg

Senaste veckan har ovanligt många asylsökande anlänt till Lindesberg. Fler än förut kommer från Eritrea och Iran.

Varje vecka kommer transporter från ansökningsenheten i Göteborg, med människor som nyligen kommit från andra länder. Bussarna stannar vanligtvis på Prästgatan där Migrationsverkets mottagningsenhet har kontor i samma hus som polisstationen.

På grund av snövallarna kan bussarna inte åka upp där, utan lämnar i stället av de asylsökande vid bussstationen.

57 denna vecka

– Därmed har folk lagt märke till att dessa människor kommer. Dessutom har extra många, 57 personer, kommit denna vecka, säger enhetschefen Ewa Zimmerman.

Mellan 20 och 30 personer kommer varje vecka. Ungefär lika många lämnar, antingen för att de fått asyl och ska bosätta sig i Sverige, eller för att de avvisas. Några bor här ett par månader medan andra blir kvar upp till fem-sex år i väntan på beslut. På Migrationsverkets mottagningsenhet i Lindesberg jobbar 17 personer. De jobbar med boenden i både Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner, sammanlagt 750 platser vilket är en ökning med fler än 100 sedan i våras. Lägenheterna finns i både kommunalt och privat ägda hus. De är basutrustade med möbler och husgeråd av Migrationsverket.

– Minimalt och ganska snålt, men i alla fall det mest nödvändiga. Sängkläder och en del annat har de med sig från Göteborg.

Svenskundervisning

De asylsökande kommer främst från Somalia, Irak och Afghanistan. I vinter har tillströmningen även ökat från Eritrea och Iran. Under vistelsen här erbjuds de tre månaders svenskundervisning på deltid, i en lokal på Kungsgatan i Lindesberg.

– Sedan söker vi praktikplatser så att de ska ha sysselsättning, säger Ewa Zimmerman.