Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler hämtar ut antidepressiv medicin: "Har drabbat hela ungdomsgruppen"

Alltfler svenskar hämtar ut antidepressiv medicin, visar siffror från Socialstyrelsen.
På tio år har antalet ökat med 230 000 personer.
Ökningen syns också i Örebro län.

I Örebro län hämtade 95 av 1000 invånare ut antidepressiv medicin på apotek under förra året. För tio år sedan var den siffran 76. Totalt var det nästan en miljon svenskar som hämtade ut antidepressiv medicin under förra året. Det är en ökning med 230 000 personer på tio år.

Antalet ungdomar som hämtar ut antidepressiv medicin har också ökat. Under 2006 hämtade 35 000 ungdomar mellan 15 och 24 år ut den typen av medicin på apotek runt om i Sverige. Förra året hade antalet ökat till 64 000.

"Vad vi kan se är att ökningen har drabbat hela ungdomsgruppen. Det kan alltså bero på förändringar i miljöer där alla unga vistas, som skolan eller arbetsmarknaden", säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren i en kommentar.

Mest antidepressiva läkemedel hämtades ut i Värmlands län, visar siffrorna. Uppsala däremot ligger lägst bland Sveriges 21 län. Störst ökning syns i Gotlands län. Där har antalet som hämtat ut antidepressiv medicin fördubblats på tio år.