Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kommunala sommarjobb

I sommar erbjuder kommunen 200 feriejobb. Det är femtio fler än ifjol, men de kommer bara att erbjudas elever i ettan på gymnasiet.

Tidigare har alla nior och ettor på gymnasiet fått söka. Trycket har varit högt. Så högt att man fått låta lotten avgöra vilka som fått platserna. Det har inte varit någon bra modell, så nu har vuxenutbildningsnämnden beslutat om nya regler för feriearbeten i kommunal regi.

Får vänta ett år

De innebär att niorna får vänta på jobb ett år. Dessutom har jobbperioden ändrats från fyra till tre veckor.

– Erfarenheten är att många tycker att fyra veckor är för lång tid, vilket inneburit att de inte jobbat full period. Nu, med kortare perioder, kan förhoppningsvis alla jobba full tid. Dessutom räcker jobben till fler på det här sättet, konstaterar nämndordförande Sven Öberg (KD).

Enligt prognos kommer de nu räcka till i princip alla som vill jobba.

Inte helt övertygad

Oppositionens Arnold Bengtsson (S) är dock inte helt övertygad om att det här är rätt väg. Han ville vänta med beslut om att stänga niorna ute från jobben.

– Jag tyckte att vi skulle lyssna närmare med skolornas yrkesvägledare innan vi bestämde oss.

Han påpekar att det förmodligen är enklare för gymnasister att fixa eget sommarjobb, vilket skulle vara ett argument för att låta niorna få vara med och söka platserna.

– Men samtidigt är det nog skönt att veta att man verkligen kan få ett sommarjobb året man går i ettan, i stället för att kanske missa lottningen både i nian och ettan, säger Bengtsson.

Det kan säkert också vara lättare att hitta lämpliga jobb till ungdomarna som nu hinner fylla 16, en åldersgräns som trots allt gäller för en del sysslor ute på arbetsplatser.

– Men frågan är vad niorna ska sysselsätta sig med i stället, undrar Bengtsson, som dock håller med om att tre veckor är lagom lång jobbperiod.

– Det räcker. Ungdomarna behöver ha lite ledigt också.

Behov av särskilt stöd

Liksom förr kommer tio procent av jobben att vikas till unga med behov av särskilt stöd. Det är samma modell som tidigare.

De kommunala sommarjobben kommer att vara sökbara under april månad. Lönen är densamma som i fjol, 56 kronor per timme.

– Facket hade önskemål om att ersättningen skulle höjas till 58, men då hade vi inte kunnat erbjuda lika många platser, säger Sven Öberg.

Mer rättvist

Vilka reaktioner nya reglerna kan väcka hos ungdomar och deras föräldrar törs inte Öberg sia om.

– Det är klart att några säkert ser det som en försämring, men på det här sättet blir det som jag ser det mer rättvist, säger Sven Öberg.

I år kommer för övrigt övergångsregler tillämpas, som ger ungdomar som sökte feriearbete i fjol men då förlorade lottningen, chans till jobb i första hand. Fullt ut gäller nya reglerna från 2011.