Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler neddragningardrabbar skolan

Underskott på 3,7 miljoner kronor i bildningsnämndens verksamhet kommer att kräva ytterligare neddragningar. Ute i verksamheten varnar man för konsekvenserna.

Annons

Stora nedskärningar har redan krävts inom bildningsnämnden för att komma till rätta med minusposterna. Man har under 2010 genomfört reduceringar på omkring 5,1 miljoner kronor.

Förvaltningschef Elisabeth H Solberg säger att det ändå går bättre och att man är på rätt väg.

Nollresultat är målet

För att nå målet med nollresultat måste det dock sparas mera. Förvaltningen har skickat ut frågan i verksamheten om vad det skulle innebära att spara 2 procent, drygt 2 miljoner kronor, ytterligare.

– Nuläget i förskolan är redan ansträngt. Att minska budgeten innebär färre anställda och omöjligt att placera fler barn i förskolan, konstaterar enhetschef Ann-Britt Enberg och tillägger att behovet snarare pekar mot en utökning av förskolan.

Ytterligare besparingar

I grundskolan skulle ytterligare besparingar också innebära personalminskning med följden att färre elever når målen.

Arbetsmiljön skulle försämras, undervisningsgrupperna bli större och undervisningsmiljön också bli sämre.

Kräver resurser

I de konsekvensbeskrivningar som gjorts i grundskolan framhåller man också att en stor del av eleverna har annat ursprung än Sverige. Detta kräver också resurser. Från rektorers sida vill man inte ta ansvar för att organisationen minskas ytterligare.

Även från gymnasieskolans sida ställer man sig ytterst tveksam till att reducera mera.

Skolverkets nej till riksrekryteringar på två av Pihlskolans program för restaurang/livsmedel samt hotell/turism innebär en elevminskning med 90 elever på en treårsperiod. Det betyder visserligen att reduceringar måste göras men också förlorade intäkter.