Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler vill skriva högskoleprovet

Över 1 700 personer är anmälda till vårens högskoleprov i Örebro. Det är fler än på många år.

I går var sista dagen att anmäla sig till vårens högskoleprov. Den chansen tog 65 099 personer, varav 1 730 i Örebro. Det är en kraftig ökning från förra våren då 50 423 respektive 1 240 anmälde sig.

– Det beror dels på det klassiska att man söker sig till högskolan i en lågkonjunktur, men också på att avgångsklasserna är stora. Kullarna mellan 1988 och 1991 är de största totalt och det är i stor utsträckning de som gör provet nu, säger Jan Lundquist som är högskoleprovansvarig på Lunds universitet.

Att fler skriver påverkar inte möjligheterna att få ett bra resultat. Vilken poäng man får (mellan 0,0 och 2,0) avgörs först efter att provet är skrivet. Då anpassas den slutliga poängen efter hur lätt eller svårt provet var så att det alltid är ungefär lika stor/liten andel som får till exempel 2,0.

– Däremot är det fler som får resultat totalt så konkurrensen ökar bland dem som söker till högskolan med högskoleprovet, säger Jan Lundquist.

De senaste åren har allt fler valt att skriva högskoleprovet som en väg till högre studier. Historiskt sett var provet mest populärt 1992. Då gjordes provet tillgängligt för alla från att ha varit en specialväg för äldre som ville studera. Därefter sjönk intresset stadigt fram till för ett par år sedan när det plötsligt vände igen. Generellt är det fler som skriver på våren än på hösten.

Högskoleprovet

Är ett test som används vid sidan av betyg vid antagningen till högskola och universitet.

Provet är uppdelat i fem delar som behandlar ordförståelse, logiskt tänkande, diagram och svensk och engelsk läsförståelse.

Högskoleprovet anordnas två gånger varje år. Vårens prov skrivs den 10 april.

Maximal poäng är 2,0.