Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera djur hittades döda och grisar fick avlivas – länsbo förbjuds att ha djur

Vården av djuren brast till slut så illa att flera döda kaniner hittades och två grisar behövde avlivas. Efter flera kontroller förbjuder länsstyrelsen i Örebro län en djurägare i norra länet att ha hand om djur.

Annons

Vid en första kontroll av ägarens djurhållning under sommaren 2017 konstaterades att ägaren hade hundar, katter, hästar, kaniner, sköldpaddor, höns och gris. Redan då uppmärksammades ett antal brister – bland annat att hundarnas klor behövde klippas och att grisen, som är ett flockdjur, hölls ensam.

Kontrollen därpå visade bland annat att grisen saknade tillgång till vatten och fortfarande var ensam. Djurägaren lovade då att åtgärda bristerna.

En tredje kontroll i september visade att hundarna hölls inomhus i en stökig och förorenad miljö. Grisen hade fortfarande inte fri tillgång till vatten och flera kaniner saknade fri tillgång till vatten, grovfoder och strö.

Hittade döda djur

I slutet av november mottog länsstyrelsen en anmälan om att djuren hade lämnats ensamma. Ytterligare en kontroll utfördes. Då upptäckte länsstyrelsen att djuren inte hade fått tillräcklig vård och tillsyn på flera dagar. Bland annat hittades flera döda kaniner och en kanin med skadat ben behövde avlivas.

Bristerna konstaterades vara så allvarliga att länsstyrelsen omhändertog samtliga djur. Flera av de omhändertagna djuren var i dåligt skick och två grisar avlivades.

Förbudet gäller tillsvidare och djurägaren måste göra sig av med samtliga djur denne har hand om. Ägaren får inte heller skaffa några nya djur. Länsstyrelsen ser inte något skäl att tidsbegränsa förbudet.